Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lesy,lesy a zase lesy

Lidé by měli při výletech do přírody dbát zvýšené opatrnosti. Velké sucho vytváří ideální podmínky pro vznik lesních požárů, které vznikají mnohem častěji než v minulých letech.

V těchto dnech hasiči zasahují zejména u požárů lesů, polí, strnišť, ale i zemědělských strojů a objektů, kde se zpracovávají nebo skladují zemědělské plodiny (to znamená sklady, čističky apod.).

Lidé by měli při výletech do přírody dbát zvýšené opatrnosti. Nerozdělávat ohně tam, kde je to zakázáno. Odhozený nedopalek cigarety je spolehlivým iniciátorem požáru, za mimořádně suchého počasí však postačí k zapálení vyschlého porostu i výfuk osobního automobilu, který vyschlou travou projížděl. Ve vyprahlém porostu se požár velmi rychle šíří. Příkladem může být požár louky ve Filipově v Chráněné krajinné oblasti Žďárských vrchů na Chrudimsku. Hasičům velmi komplikoval práci nepřístupný terén. Vodu na místo události hasiči museli dopravovat kyvadlově. Požářiště museli neustále prolévat vodou. Jakmile přestali, vlivem velkého horka místo ihned vyschlo a opět se rozhořelo. Příčinou tohoto požáru bylo pálení trávy na hromadách – oheň se stal nekontrolovatelným a rychle se rozšířil. Příčinou tohoto požáru bylo pálení trávy na hromadách – oheň se stal nekontrolovatelným a rychle se rozšířil Škoda není dosud stanovena.

Pozor bychom měli dávat i na děti. Během prázdnin mají dostatek volného času pro vymýšlení nejrůznějších her. První kuřácké pokusy a hry se velmi často odehrávají několik kroků za vesnicí – tam obvykle stojí stoh nebo seník. Z nevinné hry se lehce stane požár, který napáchá velké materiální škody, ale někdy i tato hra může skončit tragédií, když se děti nedostanou včas z dosahu ničivých plamenů a kouře. Připomenout můžeme požár, který nedávno způsobily dvě dívky ve věku 13 a 14 let , když si se zápalkami hrály ve statku v Radhošti na Holicku. Tady plameny způsobily škodu za 500 tisíc korun. Dívky stačily utéci. Mnohem tragičtěji skončila hra se zápalkami v loňském roce ve Studnici na Chrudimsku pro teprve šestiletého chlapce, který uhořel na půdě stodoly, kterou zachvátil požár.

V prvním pololetí letošního roku jsme zaznamenali nárůst počtu požárů o 50%.
Ve většině případů bývá příčinou právě lidská nedbalost, dále technická závada na zemědělském stroji při žních a senoseči.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Jeden a půl hektaru lesa hořelo v neděli v Kraslicích na Sokolovsku. Oheň nikoho nezranil a nezpůsobil velké škody. Jeho hašení však značně komplikoval nepřístupný terén. Na pomoc muselo vzlétnout letadlo, které les kropilo několik hodin. Letecká služba z Chebu z letadla na porost vylila stovky hektolitrů vody. Byly to desítky schozů, které přispěly k uhašení požáru. Další hasiči se k ohni přiblížili potokem. S sebou měli plovoucí čerpadla, další vezli ve člunu.
Škodu lesníci vyčíslili na tisíce korun. Plameny poškodily hlavně mladé stromky. Příčinu ohně hasiči vyšetřují. „Asi to udělal někdo, kdo se v lese pohyboval, žádná bouřka nebyla, nemělo to od čeho chytit,“ poznamenal Volf.
Za uplynulé tři dny v lesích v kraji hořelo třináctkrát, což je vysoce nad průměr běžných letních dnů.

Neobvyklou příčinu lesního požáru, který v pondělí před polednem vzplál na Plzeňsku, určili vyšetřovatelé hasičů. Podle nich mohl požár vzniknout od odhozeného nedopalku cigarety, ale také od kusu skla, na které svítilo prudké slunce a zapálilo tak suchou trávu, řekl mluvčí krajských hasičů František Vaško.
Oheň zasáhl asi jeden hektar lesní paseky s mladými stromy a půl hektaru vzrostlého lesa mezi Mariánskou Týnicí a Mladoticemi na severu Plzeňska. Hasiči oheň lokalizovali po dvou hodinách. Ještě dlouho ale budou muset hlídat požářiště, aby se odtud případně nerozšířil další oheň.
K požárům lesa či trávy vyjíždějí v těchto parných dnech hasiči denně. Krajský úřad sice na území Plzeňského kraje vydal zákaz rozdělávání ohně, požáry se přesto vyskytují.
Sdílet