Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zřícení střechy budovy bývalého nádraží v Duchcově bylo cvičením, pod troskami zůstalo pět bezdomovců

Na pět bezdomovců, kteří přespávali v opuštěné budově bývalého nádraží v Duchcově, se ve čtvrtek zřítila část střešní konstrukce. Zasypané lidi hledalo na třicet hasičů včetně chomutovské kynologické skupiny. Hasiči z trosek objektu vynesli čtyři zraněné a jednoho mrtvého muže. Naštěstí ale šlo o taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému a jeho cílem bylo vyhledávání a vyproštění osob ze zřícené drážní budovy.

Jako první na místo dorazily hlídky duchcovských městských policistů a profesionální hasiči z Duchcova. Do objektu, ze kterého bylo slyšet zoufalé volání o pomoc a nářky, se hasiči dostali pomocí žebříku. Tři dobrovolní hasiči z Duchcova posléze sledovali zvenčí statiku budovy a byli v případě ohrožení zasahujících hasičů připraveni použít zvukový signál píšťalkou. Na tento pokyn by všichni museli opustit budovu, která je totiž v havarijním stavu.

V přízemí objektu následně hasiči probourali zazděné dveře, kterými se posléze dostal dovnitř psovod v doprovodu hasiče. Na místo vyjela i povolaná jednotka profesionálních hasičů z Mostu se speciálním kontejnerem. Profesionální hasiči z Mostu jsou v Ústeckém kraji předurčení k pomoci při zřícení budov, hromadných nehodách nebo velkým technickým zásahům.

K dispozici proto mají špičkovou vyprošťující techniku. Mostecká jednotka hasičů ale ve čtvrtek do Duchcova nedojela. Cestou k zásahu totiž sama havarovala na jednom z mosteckých kruhových objezdů a hasiči v Duchcově se tak museli obejít bez pomoci mosteckých kolegů.

Speciálně vycvičení psi kynologické služby následně uvnitř objektu „vyštěkali“ další dva zraněné, které následně hasiči vynesli před budovu. Zraněné z prvního patra hasiči dostali do bezpečí pomocí automobilové plošiny.

Nasazené jednotky:

  • HZS Duchcov
  • HZS Teplice
  • JSDH Duchcov
JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet