Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozloučení s dlouholetým kolegou hasičem ve Zlíně

Dne 6. 10. 2008 se hasiči rozloučili se svým dlouholetým kolegou Františkem Schovajsou. Ředitelka HZS Zlínského kraje se dnes osobně rozloučila s dlouholetým kolegou a hasičem Františkem Schovajsou, který po zdravotních problémech odchází z řad bezpečnostních sbo­rů.

ředitelka Jarmila Čičmancová děkuje a loučí se s veselým a přátelským Františkem Schovajsou

Dvaašedesátiletý František Schovajsa ukončil svou bohatou kariéru ve zlínském hasičském sboru po devětatřiceti letech a sto dnech služby. Touto délkou se zařadil mezi pár vůbec nejdéle sloužících hasičů u sboru našeho regionu.

K Požárnímu útvaru při ONV Gottwaldov nastoupil v roce 1969 jako řadový hasič. Postupně se vypracoval přes staršího požárníka, velitele družstva, velitele směny, až na zástupce velitele útvaru. Od roku 1995 do roku 2001 pracoval jako vedoucí operačního a informačního střediska HZS okresu Zlín. Další roky odsloužil jako vedoucí oddělení IZS a služeb, jeden rok pracoval jako zástupce ředitele Územního odboru Zlín. Po vzniku HZS Zlínského kraje zaujal post vedoucího pracoviště IZS a řízení jednotek požární ochrany.

Po letošním jarním ozdravném pobytu utrpěl František Schovajsa zdravotní příhodu, která znamenala značné komplikace pro jeho další práci. Rozhodnutím zdravotní komise byla změněna jeho kvalifikace a ztratil tak zdravotní způsobilost k výkonu služby v bezpečnostních sborech. Po téměř čtyřiceti letech tak musel nedobrovolně opustit řady hasičů.

Jeho kolegové se o něm vyjadřují v samých superlativech. Označují ho za nesmírně obětavého, přátelského a ochotného člověka. Celý svůj život zasvětil hasičům a vždy se zajímal o své podřízené. Nikdy nezapomněl na jejich narozeniny, byl výborným společníkem a kamarádem. V práci dokázal vždy poradit s problémem, nikoho neodmítl.

Při práci s jednotkami požární ochrany ve Zlínském kraji prakticky denně komunikoval s dobrovolnými hasiči. Pomáhal jim s jejich rozvojem, pomáhal s dotacemi, s technikou, ale hlavně zajišťoval jejich školení, výcvik a odborné zdokonalování.

Celý HZS Zlínského kraje se připojuje k poděkování za jeho práci. Svou službou přispěl nejen k rozvoji profesionálního sboru, ale také všech jednotek sborů dobrovolných hasičů v kraji.

Františku, děkujeme… tvoji hasiči.




mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje




-swo-

Sdílet