Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karty pro komunikaci s neslyšícími ukázali zlínští hasiči, budou součástí zásahových vozidel

Zlínští profesionálové ukázali novou pomůcku pro zásahy na místech mimořádných událostí.

K prezentaci pomůcky využili hasiči areálu výcvikového polygonu centrální stanice Zlín a to z toho důvodu, že přítomným novinářům předvedli také simulovaný zásah na místě dopravní nehody. Při události došlo podle připraveného scénáře k zaklínění a zranění neslyšící osoby. Zraněnou řidičkou byla neslyšící lektorka znakového jazyka Žaneta Petraturová. Přítomní novináři tak mohli vidět praktické použití nových karet pro komunikaci s neslyšícími.

Spolu s profesionálními hasiči směny „C“ centrální stanice Zlín se prezentace zúčastnila také paní Miroslava Tylová, neslyšící lektorka znakového jazyka ze sdružení 3Dimenze Moravské centrum znakového jazyka. Na místě ale také nechyběla ani autorka a realizátorka pomůcky psycholožka zlínských profesionálních hasičů kpt. Mgr. Soňa Pančochová.

Ta před zahájením praktické ukázky použití karet uvedla, že tato pomůcka navazuje na metodické DVD pro výuku hasičů v komunikaci s osobami se zdravotním postižením, které vzniklo v našem kraji v r. 2014. Karty mají usnadnit komunikaci hasičů při mimořádných situacích jako jsou dopravní nehody, požáry nebo jiné události, kde se mohou zasahující hasiči setkat s neslyšícími osobami.

Karty obsahují 18 jednoduchých vět, prostřednictvím kterých mohou hasiči neslyšící osobu uklidnit, poskytnout jí důležité informace o jejím bezpečí a také od ní zjistit důležité informace pro účinnou pomoc hasičů nebo dalších zasahujících složek IZS. V příloze pomůcky je obrázek člověka, na kterém může neslyšící osoba ukázat svá případná zranění, nebo míru bolesti. Nechybí ani obrázek domu s piktogramy pro usnadnění komunikace např. při požáru, povodni, nebo jiném nebezpečí.

Jako zajímavost také uvedla, že porozumění českému jazyku, zvláště pak ve stresové situaci, může být pro neslyšící obtížné. Znaková řeč je vlastně cizím jazykem. Proto jsou jednotlivé věty sestaveny ve slovosledu a formě, jakou se neslyšící dorozumívají ve znakovém jazyku. Na „překladu“ těchto vět proto hasiči spolupracovali se sdružením 3Dimenze Moravské centrum znakového jazyka, konkrétně paní Mirkou Tylovou.

Se sdružením 3Dimenze Moravské centrum znakového jazyka spolupracují zlínští hasiči již delší dobu. Jeho členové se podíleli na natáčení a metodické podpoře DVD Komunikace s osobami se zdravotním postižením a dále spolupracují při školení a výcviku hasičů ve znakovém jazyku a dalších možnostech komunikace.

Samotná pomůcka je v těchto týdnech Mgr. Soňou Pančochovou představována na jednotlivých stanicích HZS Zlínského kraje, kde bude součástí výbavy zásahových vozidlech. Prostřednictvím psychologů HZS krajů pak bude také poskytnuta k využití všem profesionálním hasičům.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet