Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Ctiboři na Tachovsku hasiči bojovali s požárem ocelokolny plné sena

V pondělí 4. července 2016 chvíli před 3/4 na sedm ráno obdrželo operační středisko první zprávu o požáru zemědělské haly ve Ctiboři. Okamžitě vyhlásilo poplach jednotkám HZS Tachov, SDH Ctiboř a Halže. Při příjezdu na místo události si velitel zásahu nechal povolat ještě další posily, konkrétně dobrovolné hasiče z Plané a Tachova.

Oheň zasáhl více jak polovinu ocelokolny.

Hasiči se rozdělili na dvě skupiny. Jedna z nich prolévala vodou hořící seno uvnitř budovy, místní zemědělci poskytli dva manipulátory, kterými jednotlivé balíky vyváželi na louku před halou, a druhá skupina balíky rozebírala a dohašovala je.

Zásah byl náročný jak fyzicky – hasiči museli uhasit zhruba 170 tun balíkovaného sena, tak časově – trval až do pozdních večerních hodin.

Hasiči se na místě několikrát vystřídali. Po obědě velitel zásahu poslal místní dobrovolné hasiče na základnu, aby si odpočinuli, protože museli po ukončení zásahu až do rána držet nad požářištěm dohled.

Čerpací stanoviště hasiči zřídili v obci. Hasební vodu hasiči k požáru dopravovali kyvadlově, na požářišti se točilo sedm cisteren. SÚS na hlavním tahu kolem Ctiboře, přes který hasiči přejížděli, omezila rychlost příslušnými dopravními značkami.

Požár napáchal škody jak na budově, tak na balících sena. Předběžně se odhaduje, že škody přesáhnou 3,5 milionu korun.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet