Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve výrobě hotových jídel v obci Lechotice se vznítil olej, zaměstnankyně zapomněla vypnout sporák

Hlášení o požáru v místnosti smažení místní provozovny na výrobu hotových jídel v obci Lechotice přijali hasiči v 00:34 hodin K uhašení ohně byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z požární stanice Holešov a Otrokovice, a dále jednotky dobrovolných hasičů z Rackové, Holešova a Lechotic. K požáru vyjely celkem čtyři automobilové stříkačky a jeden nákladní automobil.

Provozovna byla v době příjezdu hasičů silně zakouřená. K uhašení hasiči použili jeden vysokotlaký proud vody a pro odvětrání nasadili přetlakovou ventilaci. Po uhašení požáru kontrolovali teplotu konstrukcí termokamerou. Půdní prostor byl velmi zakouřený a nebyly zde žádné otvory pro větrání.

Hasiči proto po dohodě s majitelem vyřezali motorovou pilou v obvodové stěně otvor pro odvětrání. Tím ale práce pro hasiče nepřestala. Jedna zaměstnankyně vzniklou situaci psychicky neunesla. Proto hasič, který je členem posttraumatického týmu, poskytl této zaměstnankyni po­moc.

Majitel vyšetřovateli hasičů zjistil, že v době přestávky zaměstnankyně zapomněla vypnout sporák, na které smažila vaječné řízky. Olej se na pánvi vznítil a plameny poškodily digestoř nad sporákem, včetně stavebních konstrukcí v okolí sporáku. Zaměstnanci se snažili uhasit požár před příjezdem hasičů přenosnými hasicími přístroji.

Škoda způsobená požárem byla majitelem vyčíslena v předběžné výši 100 000 korun.

Příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání osob.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet