Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Varnsdorfu představili svou činnost na dětském táboře v Jiřetíně pod Jedlovou

Místo pravidelného „čtvrtečního cvičení“ dobrovolná jednotka z Varnsdorfu vyjela dne 7, července 2016 se dvěma vozidly – Tatrou Terrno a Unimogem – do Jiřetína pod Jedlovou, na parkoviště pod Tolštejnem, kde čekala necelá stovka dětí z tamního dětského tábora „Valentýnka 2016“.

Ačkoliv má letošní celotáborová hra téma „Staré pověsti české“, přivítali novodobé hasiče všichni velmi rádi. Děti z Prahy, Chomutova a okolí jmenovaných měst sice úplně netušily, kterým směrem od nich Varnsdorf je, hasičské vybavení je ale naštěstí všude stejné.

Celá skupina se dozvěděla o tom, co hasiči dělají, při jakých událostech zasahují, jaký je rozdíl mezi profesionální a dobrovolnou jednotkou a v neposlední řadě si děti prohlédly hasiče „v plné polní“ – s kuklou, dýchacím přístrojem i nasazenou přilbou.

Zatímco kluky potěšila možnost sednout si za volant červenobílé cisterny, děvčata zkoušela plovací vestu. Nezávisle na pohlaví ale nadchla možnost stoupnout si před ventilátor a nechat si trošku načechrat vlasy nebo nafouknout svaly pod tričkem.

Po hodině seznamování a ukázek na konci parkoviště vzplálo několik kusů dřeva a za pár minut už přijela houkající a blikající Tatra, z níž vyskákali udatní hasiči a plameny pěnou uhasili. A pěny bylo tolik, že vystačila i na hrátky, po nichž bylo celé osazenstvo tábora úplně čisté a mokré…

Sdílet