Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch tlakové lahve vážně poškodil dům v obci Podbrdy na Berounsku, zraněni byli 2 lidé

Po polední v neděli 10. července 2016 byl na operační středisko hasičů nahlášen blíže nespecifikovaný výbuch v rodinném domě v obci Podbrdy na Berounsku. Dle oznamovatele této události bylo důvodné podezření, že se uvnitř poškozeného objektu nacházejí 2 osoby.

Na místo byla vyslána zdravotnická záchranná služba, Policie ČR a 6 jednotek hasičů pro zajištění záchranných prací – 2 jednotky profesionálních hasičů ze stanic Řevnice a Dobříš, 2 jednotky dobrovolných hasičů z obcí Podbrdy a Liteň, speciální technický kontejner ze stanice Kladno a speciální kontejner s výdřevou ze stanice Slaný pro statické zajištění poškozeného objektu a dále byli na místo povolány 2 kynologové s psy vycvičenými na vyhledávání osob v sutinách. Na místo vyjeli také územní řídící důstojník a vyšetřovatel příčin požárů.

Místní dobrovolní hasiči, kteří byli na místě jako první, zachránili 2 zraněné osoby tím, že je vyprostili ze sutin. Velitel zásahu následně potvrdil nutnost spolupráce s ZZS. Ta nakonec muže odvezla k hospitalizaci do nemocnice a ženu ošetřila na místě. Dále bylo upřesněno, že se jedná o výbuch propan-butanové tlakové lahve, který poškodil část domu.

Vzhledem k tomu, že bylo potvrzeno, že se uvnitř nikdo další nenachází, byla odvolána speciální technika z Kladna a Slaného a kynologové se psy. Na místo byl povolán statik k posouzení stability domu a starosta obce pro případné zajištění nouzového ubytování pro obyvatele domu.

Po hodinovém zásahu velitel odeslal část zasahujících jednotek na své základny. O provizorní ubytování poškozených se postará syn, který se dostavil na místo. Po zhodnocení stavu domu statikem bylo rozhodnuto, že nemovitost není nebezpečná pro další užívání a dům byl předán majitelům.

Příčina výbuchu byla zpuchřelá hadice propan-butanového rozvodu a iniciátor elektrická jiskra z domácí vodárny, která sepnula. Škoda byla předběžně stanovena ve výši 500.000 Kč.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet