Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krumlovský vodácký maraton 2008

V sobotu 11. října se uskuteční již šestý ročník závodu Krumlovský vodácký maratón 2008. Jedná se o mezinárodní vodáckou soutěž v maratónu raftů, pramic a kajaků, jejíž pořadatelem je Sportovní klub KVM Český Krumlov

V sobotu 11. října se uskuteční již šestý ročník závodu Krumlovský vodácký maratón 2008. Jedná se o mezinárodní vodáckou soutěž v maratónu raftů, pramic a kajaků, jejíž pořadatelem je Sportovní klub KVM Český Krumlov (Lukáš Novosad 728 234 605).

ilustrační foto

Poprvé se závodu se svými záchrannými týmy účastní i Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje. Příslušníci sboru se budou společně s Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže spolupodílet na vodní záchraně v celém průběhu závodu. Celkem budou zajišťovat start, cíl a devět jezů v úseku Vyšší Brod – Český Krumlov.

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje postaví pět záchranných týmů složených z příslušníků územních odborů Český Krumlov a České Budějovice, Vodní záchranná služba ČČK vytvoří ze svých členů z VZS Český Krumlov a České Budějovice tři týmy a zajistí dvě doprovodné lodě (tzv. sběrné čluny). Další tři osádky záchranářů připraví Záchranná zdravotnická služba a pořadatelé závodu využijí také členy jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Vyšší Brod, Český Krumlov, Přízeř, a to jako zálohu na březích.

Každá osádka bude mít k dispozici člun (raft), samozřejmě záchranné vesty, lékárnu, deky a podložku z PVC, dále pak nosítka, záchranné lano a nastavovací žebřík. Pro zásah na vodní hladině budou záchranáři oblečeni do neoprénového obleku včetně bot a rukavic, vesty a přilby, pro zásah ze břehu mají záchranáři pracovní stejnokroj PS II a kompletní zásahový oděv (boty, zásahové kalhoty, kabát, přilba a rukavice).

Na dvou nejobtížnějších jezech – Rožmberk a Jelení lávka v Českém Krumlově – záchranáři připraví pro případ zásahu v divokém proudu lanové přemostění z důvodu zajištění člunu a jeho osádky.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje 

-skw-

Sdílet