Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté a hasiči honili na Bruntálsku bankovního lupiče

Až do odpoledních hodin se protáhlo čtvrteční (9. 10. 2008) ranní společné cvičení hasičů a policistů v okolí Slezských Rudoltic (okres Bruntál), jehož námětem bylo řešení mimořádných událostí v příhraniční oblasti okresu – neznámý lupič přepadl místní poštu a ukradl velkou sumu peněz.

Do cvičení se zapojilo 40 policistů a 36 profesionálních a dobrovolných hasičů. Protože se předpokládal útěk pachatele přes státní hranici do Polska, cvičení se zúčastnili i polští policisté z nedalekých Glubčic.

Prověřit se mělo společné řešení mimořádné události složkami IZS, spolupráce operačních středisek hasičů a Policie ČR, součinnost s místní samosprávou se zaměřením na příhraniční oblast okresu Bruntál. Šlo také o procvičení taktického postupu Policie ČR a hasičů při likvidaci požáru vozidla, vyproštění vozidla z vody nebo těžce dostupného terénu, pátrání po osobách a předmětech. V praxi se také ověřovala mezinárodní spolupráce.

Cvičení bylo zahájeno krátce po osmé hodině ranní přepadením pošty ve Slezských Rudolticích jedním pachatelem, který byl ozbrojen střelnou zbraní. Při útoku nebyl nikdo zraněn, ale pachatel se zmocnil velké sumy peněz, určených pro místní firmu. Ujížděl osobním autem neznámým směrem. Pracovnice pošty tuto skutečnost nahlásila na tísňovou linku 158 a policisté vyslali na místo hlídku z Města Albrechtic. Ti na místě potvrdili přepadení pošty a požadovali další policejní posily včetně psovoda.

Okolo 8:45 nahlásil občan nedalekého Amalína mobilním telefonem na linku 150, že vidí na poli hořet osobní auto. Krajské operační středisko hasičů v Ostravě, kam se dovolal, předalo tuto skutečnost datovou větou k řešení Sektorovému operačnímu středisku hasičů Západ v Bruntále. K požáru vyjeli profesionální hasiči ze stanice Krnov a místní dobrovolná jednotka ze Slezských Rudoltic. Požár auta uhasila dobrovolná jednotka. Na místo přijel vyšetřovatel HZS MSK (ZPP).

Policisté zjistili, že hořící vozidlo odcizil ještě před přepadením pošty pachatel a pak v něm ujel. Zanedlouho našli policisté další odcizené a havarované vozidlo ve vodní nádrži – kvůli cvičení byla použita požární nádrž ve Slezských Rudolticích. Vozidlo bylo otočeno na střechu a ze dvou třetin potopeno ve vodě. Nebylo jisté, zda uvnitř nezůstali lidé. Ke spolupráci byli opět vyžádáni hasiči.

Operační středisko hasičů dalo pokyn k přejezdu jednotek od požáru auta v Amalíně k dopravní nehodě ve Slezských Rudolticích. Hasiči zjistili, že uvnitř vozidla se nikdo nenachází. Z vozidla pouze unikaly provozní kapaliny, proto velitel jednotky ze stanice HZS MSK v Krnově požaduje na místo vyprošťovací automobil, sorbentový kontejner a posádku s nafukovacím člunem. Tyto síly a prostředky zajistili hasiči ze stanice HZS MSK v Bruntálu. Auto bylo vytaženo zhruba po hodině práce a předáno ke zkoumání policejním technikům. Pomocí sorbentu hasiči jímali nevelké množství uniklých provozních kapalin.

Mezitím v 10:15 byl na policejní stanici ve Slezských Rudolticích zřízen štáb, ve kterém byli zastoupeni hasiči, Policie ČR a místní samospráva. Byly dohodnuty další společné postupy při pátrání po nebezpečném pachateli.

O půl dvanácté zachytil policejní pes pachovou stopu pachatele a ta vedla policisty ke státní hranici. Policisté proto požádali o spolupráci své polské kolegy z Glubčic. Zanedlouho byl pachatel zadržen psovodem, ještě na území ČR. Ukradené peníze se u něj ale nenašly. Ty údajně někde ukryl a už si nepamatoval, kde přesně.

Policisté požádali o pomoc při pátrání po kufru s penězi hasiče. Operační středisko vyslalo do Slezských Rudoltic dobrovolné jednotky z Osoblahy, Města Albrechtic, Bohušova a Jindřichova. K nim se připojili ještě hasiči ze Slezských Rudoltic a společně s policisty pak v rojnicích pátrali v okolí obce Rusín. Krátce po dvanácté hodině byl kufr s penězi nalezen.

Cvičení bylo po vyhodnocení a úklidu ukončeno kolem druhé hodiny odpolední. Zjištěné nedostatky během cvičení budou vyhodnoceny v závěrečné zprávě.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-skw-

Sdílet