Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali domíchávač plný betonu

Přes pět hodin dnes hasiči z pole u Stavěšic na Hodonínsku vyprošťovali převrácený domíchávač betonu. Dopravní nehoda Tatry 815 s domíchávací cisternou byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 9.43 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Kyjově, posílená o dva vyprošťovací jeřáby.

Přes pět hodin dnes hasiči z pole u Stavěšic na Hodonínsku vyprošťovali převrácený domíchávač betonu.

Dopravní nehoda Tatry 815 s domíchávací cisternou byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 9.43 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Kyjově, posílená o dva vyprošťovací jeřáby. Podle poznatků HZS řidič domíchávače na úzké vozovce vyhýbal protijedoucímu autu. Přitom se pod vozidlem na boku komunikace utrhla krajnice a Tatra převážející šest krychlových metrů betonu s hmotností deseti tun sjela z výšky zhruba jednoho metru do pole, kde se převrátila se na bok. Havárie poškodila kabinu vozidla, řidič Tatry však nebyl zraněn a z domíchávače do půdy neunikaly žádné ropné látky.

Vytáhnout převrácený domíchávač o celkové hmotnosti přes 30 tun z pole zhruba metr pod silnicí se hasiči nejdříve pokusili s pomocí dvou jeřábů – speciálního vyprošťovacího automobilu MAN ze stanice v brněnské Lidické ulici a automobilového jeřábu o nosnosti 28 tun, který přijel ze stanice v Břeclavi. Jeřáb z Břeclavi vyžadující větší manipulační prostor ale na úzké silnici nemohli použít a tento mechanismus proto hasiči museli nahradit menším jeřábem o nosnosti 14 tun ze stanice ve Vyškově. I po nasazení dalšího jeřábu se převrácený domíchávač nepodařilo zvednout na kola. Stroj uvázaný za kabinu na lanech hasiči museli nejdříve pomalu posunovat od silnice více do pole tak, aby získali větší manipulační plochu k vyprošťování vozidla. Teprve po 15. hodině se podařilo Tatru postavit zpět na kola. Vozidlo se zablokovaným brzdovým systémem museli hasiči nouzově odbrzdit. Protože přímo na silnici do výšky jednoho metru třicetitunový kolos z pole nešlo zvednout, hasiči domíchávač po poli na lanech odtáhli do vzdálenosti přes 50 metrů k místu, kde bylo menší převýšení vozovky. V 15.33 hodin, po více než pětihodinovém zásahu, se havarovanou Tatru podařilo dostat zpět na vozovku a odtáhnout do bezpečné místo.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet