Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů obce Kochánov oslavil 80. výročí, stříkačku měla obec o padesát let dříve než hasiče

V sobotu 2. 7. 2016 oslavil SDH Kochánov 80. výročí své existence. Celý program oslav začal v 10.30 mší svátou v kapli sv. Cyrila a Metoděje na návsi, kterou sloužil R.D. Mgr. Blažej Hejtmánek, spirituál na Biskupském gymnáziu v Brně a farář z Netína.

Hodinu po obědě proběhl slavnostní nástup u hasičské zbrojnice. V čele průvodu šli hasiči se slavnostními prapory, dále hasiči ve vycházkových i v historických uniformách a následované zástupem veřejnosti na výletiště. Tam starosta sboru Stanislav Sojka přivítal hosty – člena VV OSH Žďár nad Sázavou Karla Tomka, otce Blažeje Hejtmánka, starostu obce Antonína Račického, starostu okrsku Měřín Vladimíra Sklenáře, velitele okrsku Karla Pospíchala a všechny zástupce okolních sborů z okrsku Měřín a zástupce sboru ze sousedních Laviček.

Po minutě ticha za zemřelé členy sboru následovaly projevy. Po projevech byla předána zasloužilým členům čestná uznání a pamětní listy. Následovaly ukázky hašení za pomocí ručních stříkaček hasičských sborů Lavičky, Blízkov a Černá.

Dále pokračoval program ukázkami požárních útoků v podání domácích družstev. Jako první si odbylo svoji premiéru družstvo přípravky, po nich mladší žáci a starší žáci. Pro diváky byly připraveny i ukázky útoků žen a mužů. Jejich ukázka byla po zásluze (ostatně jako všechny ostatní) odměněna potleskem přihlížejících.

V rámci doprovodného programu předvedl pan Augustin výcvik dravců. Celý odpolední program doprovázela dechová hudba Ladislava Prudíka.


Kochánov je jednou z mála obcí, která měla stříkačku o 50 let dříve, než zde vznikl sbor dobrovolných hasičů. V roce 1886 se občané usnesli, aby se zřídila obecní stříkačka na pomoc občanům při požáru. Tuto stříkačku zhotovil zámečnický mistr Karel Sázavský z Polné.

Pro stříkačku byla vystavěna zděná kolna na obecním místě (říkalo se jí šupna a stála do roku 1925). Stříkačka sloužila až do roku 1922, kdy se prodala a byla koupena starší čtyřkolová dvouproudní ruční pístová stříkačka na pérách z Netína. Měla jen 3 malé hadice. Byla uskladněná v přístřešku před domem č. 2 u Pěšků.

Sbor dobrovolných hasičů v Kochánově byl založen na ustavující schůzi 7. 6. 1936. Na této schůzi, konané za účasti 21 členů, byl po projednání organizačních úkolů zvolen první výbor ve složení: starosta Josef Pešek, rolník; náčelník Leopold Mikyska, rolník; jednatel Bohuslav Kutil, malorolník; pokladník Josef Toman, rolník.

Při svém založení měl sbor jednu ruční čtyřkolovou stříkačku a 140 metrů hadic. V roce 1938 byl v obci požár stodol a občané se rozhodli, že stávající stříkačka nevyhovuje, provedli sbírku a v roce 1941 zakoupili netypizovanou motorovou stříkačku od firmy Josef Raus Velké Meziříčí za 17 tisíc Kč. Pracovala do roku 1959, kdy byla dána do opravy a byl na ni namontován nový motor typu PS-8. Další oprava proběhla v r. 1969, kdy bylo v Opravnách hasičských zařízení ve Velké Bíteši namontováno nové čerpadlo a tato stříkačka slouží dodnes.

Ruční čtyřkolová stříkačka byla darována do osady Závist, kde čekala přes 60 let na rekonstrukci. Kolem roku 2002 se dostává do rukou nadšenců z Laviček a Závisti, kteří se pustili do renovace. V dezolátním stavu se přivezla do Laviček a přičiněním hasičů se zrenovovala a v plné parádě se představila u příležitosti oslav 100. výročí založení sboru v roce 2004. Hasiči zde odpracovali několik stovek hodin.

Koňskou stříkačku roku 1871 pořídil majitel Velkomeziříčského panství Rudolf, princ z Lobkowicz, k ochraně panského dvora a hrobky v Netíně. V roce 1953 bylo koupeno starší nákladní auto Praga a pro nevyhovující stav bylo v roce 1973 vyřazeno. V roce 1975 bylo koupeno z vlastních prostředků vozidlo Robur, které sloužilo do roku 2002. Na opravě se podílel především Karel Poul.

V roce 2013 obec koupila Opel Vivaro za 410 tisíc Kč a z toho 100 tisíc Kč byla dotace z kraje Vysočina. Kolem roku 1930 byla postavena obecní budova vedle kapličky, kterou již od svého založení používal sbor jako svoji zbrojnici přibližně až do roku 1972, kdy v budově došlo k požáru. V letech 1971–72 se provedlo přebudování staré kovárny na hasičskou zbrojnici, používala se do roku 2005.

V roce 1996 nám obec zakoupila stříkačku PS –12 z rozprodávaných vojenských úloženek za cca 60 tisíc Kč. V roce 2005 byl vybudován nový obecní dům, jehož součástí je zbrojnice a zasedací místnost hasičů. V roce 2012 obec podstatnou měrou přispěla na novou stříkačku PS 12 – modrou – sportovně naladěnou.


Činnost sboru spočívá nejen v hašení požárů a pomoci při živelných pohromách, ale dnes zajišťuje sbor podstatnou část všech kulturních akcí v obci. Například každoroční opékání prasátka pro celou obec, pálení čarodějnic spojené s opékáním buřtů, střelby ze vzduchovky pro muže a pro ženy spojené s oslavou MDŽ, turnaj ve stolním tenise, tradiční hasičský ples, pouťové pobavení s hudbou, děti nacvičují pásmo ke svátku matek, vánoční besídky, pořádají zájezdy např. do vinného sklípku, do pivovaru, s dětmi do ZOO a na zámek do Přibyslavi, Moravského krasu a brněnské přehrady a další.

Dále se zúčastňují brigád na úklid různých částí obce, montáží a demontáží laviček na výletišti, sečení a hrabání trávy, stavění a demontáží sněžáků, výroby sněžáků, pomoci při bourání domu ve Stránecké Zhoři, provedení výkopu na osvětlení hřiště a další. Také pořádají taneční zábavy. Zásahová jednotka se zúčastňuje různých školení – např. velitelů, strojníků, preventistů, vedoucích mládeže.

V roce 1936 měl sbor 17 členů, 1952 –11 členů, 1960 – 20 členů, 1970 – 21 členů, 1990 – 25 členů, 2000 – 26 členů, 2010 – 44 členů, nyní má sbor 58 členů.

Osada Kochánov je místní částí Stránecké Zhoře. Leží na Českomoravské vrchovině, asi 6 km od Velkého Meziříčí. V současné době má 120 obyvatel.

Text: Stanislav Sojka, David Dvořáček
Foto: Ing. Stanislav Sojka
Sdílet