Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technika ZÚ Zbiroh pomohla při likvidaci požáru na Kladensku, zasahovalo sedm jednotek

Požár velké hromady větví a části lesa likvidovalo v úterý 12. července odpoledne sedm jednotek u Hradečna nedaleko Kladna.

Informaci o požáru přijalo operační středisko deset minut před 15. hodinou a na místo vyslalo profesionální jednotky ze Stochova a Slaného, kterým vyjely na pomoc JSDH obcí Lány, Nové Strašecí, Řevničov a Smečno. Při příjezdu prvních jednotek k události hořela hromada větví o rozloze cca 30 × 5 metrů a část přilehlého lesa.

Rychlým zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu šíření plamenů do lesního porostu. Potřebnou vodu zajišťovala čerpací stanoviště zřízená v obcích Smečno a Honice, která zásobovala osm automobilových cisteren.

Největší komplikací byla vysoká vrstva hořící dřevní hmoty na hromadě. Velitel zásahu si tak vyžádal pomoc Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu, odkud vyrazil těžký kolový speciál Tatra 815 6×6 UDS 214 s velkou teleskopickou lžící. S jeho pomocí se pak podařilo hromadu postupně rozhrnovat a materiál prolévat vodou. Za hodinu od nasazení speciálního stroje byl požár zlikvidován.

Přímá škoda na místě dle vyjádření majitelů nevznikla. Pokud by se ovšem potvrdilo úmyslné zapálení hromady štěpky a pachatel byl dopaden, bude po něm uplatněno uhrazení nákladů za celý zásah, což může být poměrně vysoká částka.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet