Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u převráceného kamionu s řepou

Silnici č. 381 z obce Přibice do Pohořelic na Brněnsku dnes večer zatarasila dopravní nehoda kamionu s nákladem řepy. Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 19.07 hodin, na místě zasahovalo pět jednotek hasičů.

Silnici č. 381 z obce Přibice do Pohořelic na Brněnsku dnes večer zatarasila dopravní nehoda kamionu s nákladem řepy.

Nehoda byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 19.07 hodin, na místě zasahovalo pět jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Pohořelicích, Židlochovicích a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Vranovic a Přísnotic.

Jednalo se o nehodu tahače IVECO s návěsem naloženým řepou. Souprava se převrátila do příkopu, při nehodě byli zraněni dva lidé. Oba byli při příjezdu hasičů v péči zdravotníků. Náklad řepy se při havárii vysypal a zatarasil celou vozovku. Protože z kamionu se kouřilo, hasiči byli původně přivoláni k požáru. U tahače ale jen žhnuly zablokované brzdy a hašení nebylo potřeba.

K úklidu řepy ze silnice si majitel vozidla zavolal nakladač, rozsypaný náklad pomocí těžkých mechanismů uklízeli i silničáři. Hasiči se snažili zabránit úniku nafty z palivové nádrže. Na místo proto ze stanice v Lidické ulici v Brně vyjelo vozidlo s kontejnerem se zařízením k likvidaci chemických havárií. Z palivové nádrže hasiči přečerpávali téměř 600 litrů nafty.

Krátce po 22. hodině hasiči ukončili přečerpávání nafty z nádrže tahače do sudů a zahájili přípravy na vyproštění soupravy a její převrácení zpět na kola. Po vyprázdnění návěsu byly k převrácení soupravy zpět na kola a vytažení na silnici byly nasazeny dva mechanismy – speciální vyprošťovací automobil MAN a automobilový jeřáb s nosností 14 tun. Ve 23.10 hodin se soupravu podařilo postavit zpět na kola.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti na fotografii v žádném případě nemusejí odpovídat skutečnosti

-kow-

Sdílet