Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru skladu na Nymbursku byl vyhlášen třetí stupeň poplachu

V pátek 15. července byl patnáct minut po 20. hodině ohlášen na operační středisko HZS Středočeského kraje velký požár s výbuchy v zemědělském areálu Velké Výkleky v obci Běrunice na Nymbursku.

Událost byla vidět z velké dálky, neboť od hořícího objektu šlehaly plameny do výšky několika desítek metrů a stoupal hustý černý dým. Jako první vyjely na místo profesionální jednotky z Nymburka a Poděbrad a také několik dobrovolných jednotek z blízkého okolí. Zároveň byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Požárem byla zasažena značná část dlouhé dvoupodlažní hospodářské budovy, ze které vylétávaly železné sudy. Podle dostupných informací sloužil objekt jako opravárenská dílna a skladiště vysoce hořlavých látek. I proto byly na místo vysílány další síly, včetně HZS Kolín a mezikrajské výpomoci z Královéhradeckého kraje, odkud dorazila profesionální jednotka z Nového Bydžova a JSDH obcí Lovčice a Chlumec nad Cidlinou. Krátce před 21. hodinou bylo v zásahu patnáct jednotek a velitel vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu.

Zásah probíhal několika proudy s těžkou pěnou z návětrné strany za současného ochlazování sousedních objektů, na které doléhal tepelný žár. Vzhledem k přetrvávajícím výbuchům a značnému nebezpečí pro zasahující hasiče bylo rozhodnuto nechat nejvíce zasaženou část vyhořet a soustředit se na ochranu zbylých prostorů a okolních budov v areálu. Díky příznivým klimatickým podmínkám nebyli hustým kouřem ohroženi obyvatelé obce ani jiných sídel v blízké lokalitě.

Hasiči postupně dostávali plameny pod kontrolu a před půl jedenáctou večerní byl snížen požární poplach na druhý a za dalších dvacet minut na první stupeň. Ve stejné době byla na operační středisko nahlášena lokalizace a velitel zásahu začal s redukcí sil.

Jednotky si následně poradily i s hasební vodou kontaminovanou uvolněnými oleji při zásahu. Položením sorpčních hadů a zasypáním sorbentem zabránily úniku vody do kanalizace nebo do nedalekého potoka. Do rána pak měla požářiště pod dohledem místní jednotka SDH Velké Výkleky.

V sobotu dopoledne byl vyhořelý objekt zkontrolován a krátce po desáté hodině mohla být nahlášena likvidace požáru. Na místo se opět dostavil vyšetřovatel požárů a také přizvaní experti Technického ústavu požární ochrany. Spolu s kriminalisty pak důkladně celý objekt prohlédli, aby získali co nejvíce poznatků pro další vyšetřování. Při tom objevili sudy s obsahem neznámých látek, na jejichž analýzu byla povolána Chemická laboratoř Kamenice. Ta už na místě zjistila, že obsahem většiny nevybuchlých sudů je toluen.

Podle prvotních informací se vyšetřování události patrně protáhne, protože na místě bylo shledáno mnoho nedostatků, mimochodem i v dodržování předpisů o požární ochraně. Předběžná škoda na objektu byla vyčíslena na jeden milion korun, uchráněné hodnoty na pětinásobek. Podstatné je, že při velice náročném a nebezpečném zásahu nebyl nikdo z hasičů zraněn.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet