Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár fotovoltaické elektrárny na budově zaměstnal hasiče v Bašce na Frýdeckomístecku

Čtyři jednotky hasičů byly vyslány k požáru budovy bývalé husitské kaple, byl hlášen vycházející kouř z pod střechy. Na budově se nacházely fotovoltaické panely. Naštěstí nikdo nebyl zraněn.

Operační středisko HZS MSK přijalo tísňové volání v pátek 15. 7. 2016 těsně po jedné hodině odpolední. Byl hlášen kouř vycházející z budovy v obci Baška na Frýdeckomístecku. Na místo byly ihned vyslány 4 jednotky hasičů, a to jednotka HZS MSK ze stanice ve Frýdku-Místku, kterou posílily 3 jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Baška, Frýdek a Frýdlant nad Ostravicí.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že z pod střechy budovy vychází kouř. Jelikož byla budova uzamčena a majitel se na místě nenacházel, museli hasiči násilně vstoupit do interiéru. Následně provedli za použití dýchacích přístrojů průzkum v zakouřené budově. Zjistili, že hoří rozvaděč a měnič – součásti zařízení fotovoltaické elektrárny, jejíž panely vyrábějící elektrickou energii byly umístěny na střeše objektu.

Jelikož fotovoltaické panely neustále dodávaly vyráběnou elektrickou energii do poškozených rozvodů, byla na místo přivolána odborná firma, která prováděla montáž součástí elektrárny. Tyto přivolal po domluvě s velitelem zásahu majitel, který se dostavil na místo.

Po odpojení elektrárny z provozu odbornou firmou byla provedena konečná likvidace požáru, budova byla taktéž odvětrána. Na lokalizaci a likvidaci požáru použili hasiči sněhové a práškové hasící přístroje.

Majitel vyčíslil škodu způsobenou požárem předběžně na 300 tisíc Kč, hasiči uchránili svým zásahem mnohem vyšší materiální hodnoty. Příčinou vzniku požáru podle vyšetřovatele HZS MSK byla technická závada na elektroinstalaci.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet