Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytu v Karviné-Hranicích skončil tragicky, jeden člověk zemřel

Dvě jednotky hasičů byly dnes večer vyslány k hlášenému požáru v bytě ve 4. patře osmipatrového výškového bytového domu v Karviné-Hranicích. Při tomto požáru evidujeme jednu usmrcenou a jednu zraněnou osobu.

Operační středisko HZS MSK přijalo tísňové volání oznamující požár bytu ve výškovém bytovém domě v Karviné-Hranicích v neděli 17. července 2016 těsně po půl šesté hodině večerní. Na místo byly ihned vyslány dvě jednotky hasičů, a to jednotka HZS MSK ze stanice v Karviné s celkem třemi zásahovými vozidly (dvě cisternové automobilové stříkačky a automobilový žebřík s dosahem 30 metrů), kterou posílila jednotka SDH obce Karviná-Hranice s cisternovou automobilovou stříkačkou.

Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se již obyvatelé domu pokusili uhasit požár pomocí přenosného hasicího přístroje práškového a vodou z nástěnného hydrantu. To se jim téměř podařilo. Hasiči pak za použití dýchacích přístrojů provedli dohašení požáru, odvětrání zakouřené chodby a požárem zasaženého bytu a následně provedli kontrolu bytů nad místem požáru, zda nedošlo ke skrytému šíření požáru. To se naštěstí nepotvrdilo.

Jednomu z obyvatel domu, který se pokusil uhasit požár, a který se nadýchal zplodin hoření, poskytli první pomoc podáním kyslíku a přivolali na pomoc kolegy ze Zdravotnické záchranné služby. Dle sdělení velitele zásahu nebyl stav nadýchaného obyvatele domu vážný. Následně byl přepraven do nemocnice k dalšímu ošetření.

Požár dostali hasiči pod kontrolu během půl hodiny po příjezdu na místo, úplně zlikvidován byl za dalších asi 20 minut. Poté hasiči na místě setrvali, aby zajistili místo požáru a kontrolovali jej.

Následky požáru jsou tragické: jedna osoba zemřela a jedna osoba se nadýchala zplodin hoření při prvotním hasebním zásahu před příjezdem hasičů. Obyvatelé domu nemuseli být evakuováni. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 300 tisíc korun. Příčina požáru zůstává v šetření, stejně tak jako příčina úmrtí zemřelé osoby.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet