Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z MSK zasahovali u dvou požárů dřevěných objektů

Dva požáry dřevěných objektů – v Opavě a Frýdku-Místku – likvidovali v noci na středu 15. 10. 2008, respektive ve středu ráno profesionální, dobrovolní a v Opavě i drážní hasiči z Moravskoslez­ského kraje.

Dva požáry dřevěných objektů – v Opavě a Frýdku-Místku – likvidovali v noci na středu 15. 10. 2008, respektive ve středu ráno profesionální, dobrovolní a v Opavě i drážní hasiči z Moravskoslezského kraje. V Opavě dosáhla škoda téměř na půl milionu, ve Frýdku-Místku šlo o nevyužívané šatny u víceúčelové haly, určené k demolici. Zde se hasičům podařilo uchránit před ohněm přilehlou funkční stolárnu.

Ani u jednoho požáru se naštěstí nevyskytovaly zraněné osoby. Protože však bývalé šatny ve Frýdku-Místku využívali hojně bezdomovci, ve středu odpoledne budou hasiči společně s Policií ČR a jejich psovodem se služebním psem spáleniště prohledávat.

První z požárů – v Opavě ve Skladištní ulici – ohlásil svědek na operační středisko v úterý 14.10. po půl desáté večer. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě, dvě dobrovolné jednotky z Opavy-Kylešovic a Opavy-Komárova a podnikoví drážní hasiči (SŽDC).

V silně hořící budově o půdorysu cca 20 × 8 metrů byl uskladněn papír pro firmu Model Opava. Například jednotky HZS MSK odjížděly po likvidaci požáru na své stanice po třetí hodině ráno. Kvůli nebezpečí dalšího rozhoření zůstali na místě minimálně do středečního dopoledne dobrovolní hasiči z Komárova a drážní hasiči.

Operační středisko bylo o požáru u frýdecko-místecké víceúčelové sportovní haly uprostřed Frýdku-Místku informováno svědkem ve středu ráno krátce před šestou hodinou. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic ve Frýdku-Místku a Nošovic a s nimi dobrovolní hasiči z Frýdku, Dobré, Frýdlantu nad Ostravicí.

Prázdná dřevostavba určená k demolici o základně asi 40 × 12 metrů a se zděnou sociální částí při jejich příjezdu hořela plamenem a nakonec shořela, když se doprostřed objektu propadla hořící střecha. Hasičům se ale podařilo zcela ochránit před ohněm přilehlou stolárnu, oddělenou od hořících šaten betonovou zdí.

Jednotka HZS MSK odjížděla z místa požáru ve čtvrt na deset dopoledne jako předposlední, na místě zůstala na kontrolu požářiště asi do půl jedenácté dopoledne místní dobrovolná jednotka.

Příčina vzniku požáru u zasažených objektů v obou okresních městech je v šetření, celková škoda na šatnách bude upřesněna kolem poledne po jednání se zástupci majitele.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-skw-

Sdílet