Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Pržno na Frýdeckomístecku hořel domek v centru sociálních služeb, jednu osobu hasiči zachránili

Čtyři jednotky hasičů byly vyslány v úterý 19. 7. 2016 nad ránem do obce Pržno k hlášenému požáru v centru sociálních služeb. Při požáru evidujeme 5 zraněných osob.

Operační středisko HZS MSK obdrželo tísňové volání kolem 04:40 hodin. Na místo byly ihned vyslány čtyři jednotky hasičů, a to ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku a jednotky SDH obcí Frýdlant nad Ostravicí, Baška a Frýdek.

Celkem na místě zasahovalo 7 výjezdových vozidel hasičů (6 cisternových automobilových stříkaček a 1 automobilový žebřík). Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že požárem je zasažen domek postavený ve stylu rodinného domu o rozměrech přibližně 10 × 8 metrů.

Při příjezdu hasiči zjistili, že v objektu se nacházelo v době požáru celkem 5 osob. Před příjezdem hasičů se personálu podařilo z domku vyvést 3 osoby, jedna osoba opustila objekt sama. Poslední, pátou osobu, hasiči zachránili z podkrovního pokoje po rozbití střešního okna. Všech pět obyvatel domku bylo předáno do péče posádek Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje .

Do nemocnice ve Frýdku-Místku sanitky odvezly celkem pět pacientů. Čtyři muže ve věku čtyřicet až čtyřicet devět let a jednu ženu ročník 1979. Čtyři pacienti byli postiženi lehce, stav jednoho z mužů označil zasahující lékař jako středně závažný.

S podezřením na zasažení dýchacích cest kouřem a zplodinami hoření byli všichni pacienti, po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče, předáni k dalšímu vyšetření na oddělení centrálního příjmu a interní ambulanci.

Ladislav Lang, ZZS MSK

Hasiči provedli hašení požáru pomocí 5 vodních proudů. Požár se podařilo dostat pod kontrolu během asi půl hodiny po příjezdu první jednotky. V současné době zůstává na místě na dohled jedna jednotka hasičů, objekt hasiči kontrolují a případně dohašují skrytá ohniska požáru.

Předběžná výše škody, kterou způsobil požár, byla odhadnuta na asi 1 milion Kč, zásahem hasičů se podařilo uchránit hodnoty cca za 2,5 milionu Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatelů HZS MSK a Policie ČR.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet