Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tuny řepy z kamionu ucpaly silnici

Již podruhé v tomto týdnu, dnes 16. října 2008 hasiči na jižní Moravě zasahovali u havárie kamionu s nákladem řepy. Kamion se převrátil v Litobratřicích na Znojemsku.

Po pondělní nehodě kamionu s nákladem řepy u Pohořelic byla dnes ve 4.02 hodin operačnímu středisku HZS ohlášena havárie kamionu s cukrovkou v Litobratřicích na Znojemsku. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Hrušovanech nad Jevišovkou, Pohořelicích a Znojmě. Tahač Renault Magnum s návěsem se převrátil na vozovce uprostřed obce. Po výjezdu z pravotočivé zatáčky souprava skončila na levém boku částečně na vozovce a částečně na chodníku. Řidič soupravy nebyl zraněn.

Na silnici se vysypala většina nákladu – více než 30 tun cukrové řepy, která ucpala celou komunikaci. K úklidu řepy bylo nutné zajistit nakladač. Na vozidle hasiči udělali protipožární opatření. Protože z tahače vytékala nafta, hasiči bránili jejímu úniku do průniku do kanalizace. U poklopu kanalizace udělali hráz ze sorbentu a do vpusti dali ucpávku. Jednu palivovou nádrž tahače se podařilo zcela utěsnit, naftu odkapávající ze druhé nádrže hasiči zachycovali do připravené vaničky a nádob. Celkem zachytili zhruba 100 litrů nafty.

Po vyprázdnění zbytků nákladu z návěsu tahače a úklidu řepy rozsypané na vozovce hasiči spolu s osádkou vyprošťovacího jeřábu soupravu v 7.36 hodin postavili zpět na kola. Další více než hodinu dokončovali úklid vozovky.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet