Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Linkový autobus na dálnici shořel

Linkový autobus košické přepravní společnosti na trase Spišská Nová Ves – Brno dnes odpoledne začal za jízdy hořet na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku.

Linkový autobus košické přepravní společnosti na trase Spišská Nová Ves – Brno dnes odpoledne začal za jízdy hořet na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku.

Požár autobusu na 218. kilometru dálnice D1 ve směru z Vyškova do Brna byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 14.45 hodin, na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově, Pozořicích a v Brně-Slatině.

Řidiče autobusu Karosa 735, který vezl 44 cestujících, lidé za jízdy na dálnici u Rousínova upozornili, že z motorového prostoru vychází štiplavý kouř. Řidič zastavil v odstavném pruhu, otevřel dveře, kterými všichni cestující stihli vystoupit a vzít si ze zavazadlového prostoru i svoje osobní věci. Požár se řidič za pomoci dalších motoristů před příjezdem hasičů snažil likvidovat třemi ručními hasícími přístroji, oheň se však z motorového prostoru rozšířil na celou plochu autobusu. Hasiči proti plamenům nasadili dva vodní proudy se smáčedlem. Požár dostali pod kontrolu v 15.02 hodin, dohašování žhnoucích a ochlazování rozpálených částí vozidla ukončili v 15.30 hodin.

Při požáru nebyl nikdo zraněn, autobus však oheň zcela zničil. Příčinou vzniku požáru byla technická závada. V motorové části vozidla praskla olejová hadice, olej začal vytékat na rozpálený výfuk a další části motoru a žárem se vznítil. Oheň se pak rozšířil na celé vozidlo. Škodu na autobusu vyrobeném před cca 15 lety vyšetřovatel HZS předběžně vyčíslil na 400 tisíc korun.

Dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno policisté u Rousínova během likvidace požáru zcela uzavřeli. V 15.25 hodin byl uvolněn jeden jízdní pruh.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet