Středa 18. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V autobusu žhnula spálená izolace kabelu

Dvě jednotky hasičů dnes ráno vyjížděly do Nádražní ulice v Brně, kde měl podle hlášení hořet autobus MHD. Jednalo se o žhnutí kabelu elektroinstalace. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 5.02 hodin, na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici.

Dvě jednotky hasičů dnes ráno vyjížděly do Nádražní ulice v Brně, kde měl podle hlášení hořet autobus MHD. Jednalo se o žhnutí kabelu elektroinstalace.

Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 5.02 hodin, na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici. Při průzkumu vyšlo najevo, že z motorové části autobusu na zastávce u vlakového nádraží začal vycházet kouř. Řidič nechal vystoupit cestující a s prázdným vozidlem popojel o několik desítek metrů dopředu mimo zastávku směrem k železničnímu viaduktu. Sálající a zakouřenou část motorového prostoru řidič spolu se strážníky Městské policie ještě před příjezdem hasičů uhasil pomocí tří ručních práškových hasících přístrojů. Pohotový zákrok zabránil dalšímu hoření.

Hasiči, kteří byli na místě do tří minut od ohlášení události, zjistili, že kouř a žár vycházel z opálené izolace žhnoucího el. kabelu v motorové části a řidič autobusu již před jejich příjezdem odpojil baterie. Hasiči celý autobus a zejména elektroinstalaci v motorové části zkontrolovali. Protože kontrola vyloučila riziko dalšího žhnutí kabelů el. rozvodů, v 5.22 hodin ukončili zásah, který z původního výjezdu k požáru překvalifikovali na technickou pomoc. Vyšetřovatel HZS po prohlídce autobusu konstatoval, že se jednalo o technickou závadu elektroinstalace a následující zkrat způsobil opálení izolace el. kabelu v délce 40 centimetrů. Způsobenou škodu odhadl na pět tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Ilustrační foto - skutečnosti na fotografii nemusí odpovídat skutečnosti

-kow-

Sdílet