Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezský hasič Lukáš Krpec zazářil mezi profesionálními triatlonisty v německém Rothu

Sedmatřicetiletý profesionální hasič z Moravskoslezského kraje Lukáš Krpec po dvou letech příjemně překvapil v německém Rothu na prestižním závodě 3500 profesio­nálních a amatérských triatlonistů z celého světa – v závodě dlouhého triatlonu Challenge Roth zvítězil v neděli 17. 7. 2016 ve své věkové kategorii 35 až 40 let a v celkovém pořadí obsadil 18. příčku. Ve speciální kategorii MS hasičů jednoznačně zvítězil s náskokem 5 minut před španělským triatlonistou.

Již před dvěma lety zde Lukáš skončil v závodě na 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běhu celkově 17., také tehdy vyhrál svou věkovou kategorii 35 až 40 let a na MS hasičů skončil vlastním „omylem“ těsně druhý.

„Španěl, který mě porazil o dvě vteřiny, startoval v další vlně, takže jsem o něm vůbec nevěděl a vychutnával si cílovou rovinku s vědomím, že mám velký náskok na soupeře za mnou,“

vysvětloval před dvěma lety Lukáš. A jak je vidět, letos se z této chyby poučil.

Lukáš pochází z obce Tichá na Novojičínsku, sedm let je příslušníkem Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), z toho zhruba šest let sloužil na stanici v Novém Jičíně, od loňského února na stanici HZS MSK ve Frýdku-Místku, směna B.

V Rothu závodilo celkem 32 triatlonistů z ČR, z toho dva profesionální hasiči. Pavel Král z Jindřichova Hradce byl mezi hasici 15., ve své věkové kategorii 85. a celkově 395.

  • Lukáš Krpec v Rothu – čas v roce 2014: 8:52 hodiny
  • Lukáš Krpec v Rothu – čas v roce 2016: 8:47 hodiny

Minulou neděli se konal jeden z nejprestižnějších závodů na světě – Challenge Roth (město jižně od Norimberku), který má tradici od roku 1984 je druhým nejstarším ironmanem na světě. Na start se postavilo 3500 závodníků a 650 štafet z více než 60 zemí světa, z toho 39 profesionálních triatletů. Pořadatel uváděl 260 tisíc diváků na trati, a právě pro kulisu, kterou dokáží vytvořit, je závod tak populární. Na tento závod se musí zájemce přihlásit rok předem a zaplatit startovné 470 euro a startovné bývá vyprodáno přes internet během několika minut.

Letošní sportovní sezona pro Lukáše nezačala vůbec dobře. Před prvním závodem Českého poháru onemocněl a ze závodu odstoupil, druhý závod Mistrovství ČR už byl lepší, ale výpadek díky nemoci byl znát.

„Na závod v Rothu jsem už byl dobře připraven, i když jsem se nevyvaroval menším chybám během závodu, a tak jsem měl první dvě disciplíny slušně rozjeté. Na běhu mě potrápila záda a postupně jsem se protrápil asi 14 km, ale pak problémy ustály a já se vrátil do závodu a postupně se posunul na konečné celkové osmnácté místo. Věkovou kategorii jsem vyhrál a kategorii Mistrovství světa hasičů jsem také vyhrál s náskokem pěti minut před druhým Španělem. Závod to byl skvěle připraven, atmosféra byla úžasná – ta se musí zažít! Tímto bych chtěl poděkovat za podporu Moravskoslezského kraje a HZS MSK. Už jen zápisné přišlo na více než deset tisíc korun,“

upřesnil úspěšný profesionální hasič. (Byl to jiný španělský závodník než před dvěma lety.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet