Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skladu ledniček Strašice

Do areálu bývalých kasáren v obci Strašice na Rokycansku vyjížděli hasiči v pondělí 20. října 2008 ve 2.20 hodin. Ohlášen byl požár skladu starých ledniček. Podle oznamovatele se zde nacházelo cca 200 ks lednic. Požár zachvátil garáž o rozměrech 40×80 m, kde byly staré ledničky uskladněny.

Do areálu bývalých kasáren v obci Strašice na Rokycansku vyjížděli hasiči v pondělí 20. října 2008 ve 2.20 hodin. Ohlášen byl požár skladu starých ledniček. Podle oznamovatele se zde nacházelo cca 200 ks lednic. Požár zachvátil garáž o rozměrech 40×80 m, kde byly staré ledničky uskladněny. Na místo vyrazila profesionální jednotka ze stanice Rokycany, další čtyři jednotky dobrovolných hasičů a také specialisté z chemické laboratoře v Třemošné.

Po lokalizaci požáru byl na místo povolán traktor s radlicí ke stržení zdí objektu. Požářiště mají hasiči pod kontrolou. Pod sutinami garáže stále doutná uskladněný materiál. Jednotky na místě byly vystřídány a stále probíhají dohašovací práce. Podle informací zasahujících hasičů si hasební a likvidační práce vyžádají ještě několik hodin.

K požáru také dorazila jednotka ze stanice Plzeň-Košutka s termokamerou na odhalení skrytých ohnisek požáru. V 9.19 hodin byla na místo povolána těžká demoliční technika. Pomocí jeřábu jsou rozebírány sutiny, aby se hasiči dostali ke spodním ohniskům požáru, která prolévají.

Škoda na konstrukci objektu byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. V 6.24 hodin byli prostřednictvím starosty obce vyrozuměni obyvatelé Strašic o zákazu větrání. Kolem osmé hodiny ráno byl vyhlášen zákaz vycházení pro děti ze škol a školek. O hodinu později bylo oznámeno, že koncentrace škodlivin v ovzduší jsou nulové. Odborníci z chemické laboratoře naměřili pouze zvýšené hodnoty chloridu, kyanidu a fosfátů v KANALIZAČNÍCH VODÁCH! Kontaminovanou vodu zachytává nedaleká čistička odpadních vod, kde byl vytvořena ucpávka a voda je jímána.

Příčina požáru je stále v šetření. V úvahu připadají následující verze: samovznícení, nedbalost, úmyslné založení.

Zasahující jednotky:
HZS Rokycany
SDH Dobřív
SDH Mýto
SDH Cheznovice
SDH Strašice
SDH Hrádek (povolána 7.36 hodin)
HZS Plzeň-Košutka (povolána termokamera)

Přidáno foto


por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje



-swo-

Sdílet