Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jediné hasící zařízení ANPL 100 v České republice je v Českém Krumlově

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, konkrétně územní odbor Český Krumlov, je v současné době jediný v České republice, kdo má ve svých zásahových automobilech zařazen technický automobil s agregátem ANPL 100.

Jedná se o agregát, který byl pro účely hašení silážních věží vyroben v roce 1985 svépomocí na tehdejší Správě a útvaru sboru požární ochrany Český Krumlov podle zlepšovacího návrhu příslušníka Jana Bárty a který je zde v provozu dodnes.

K požáru v silážních věžích, které jsou 18 metrů vysoké, mají průměr 9 metrů a slouží pro uskladnění senáže, může dojít v důsledku samovznícení vlivem biologických procesů uvnitř skladované hmoty.

Principem hašení agregátem ANPL 100 je naplnění vnitřního objemu silážní věže nehořlavým plynem, který vznikne spalováním propan-butanu ve zmiňovaném zařízení – agregátu. Věž se musí hermeticky utěsnit a vrchem se vhání zmiňovaný nehořlavý plyn. Poté se věž nechá uzavřena po dobu cca jednoho měsíce, během kterého dojde ke snížení teploty uvnitř hmoty a přerušení procesu hoření. Ve věži proběhne snížení koncentrace kyslíku pod 10 % (ideálně pod 5 %). Průběžně se provádí pouze měření obsahu kyslíku a teploty. Po „vychladnutí“ lze obsah věže vyskladnit obvyklým způsobem. Při vyskladnění je možné narazit na bývalá ohniska hoření, proto je doporučována při vyskladnění požární asistence. Skladovaná hmota se hasebním plynem neznehodnotí, lze ji dále využívat ke krmení, pokud není příliš znehodnocena procesem hoření. Hašení běžnými způsoby – vodou či pěnou – není efektivní, hasivo se nedostane do hmoty, stéká po povrchu a kolem, použití dalších způsobů, např. dusíku, oxidu uhličitého je také nevhodné – uniká z věže a je drahé.

V sobotu 18. října 2008 byl technický automobil s agregátem ANPL 100 využit při požáru senážní věže v areálu Zemědělského družstva Sepekov (okres Písek). U požáru, který byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Tábor nahlášen v 7:53 hodin, zasahovaly celkem čtyři jednotky: jednotka profesionálních hasičů z PS Milevsko – dvě cisterny, další profesionální jednotka z centrální stanice Písek – plošina, jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Sepekov – jedna cisterna a na vyžádání také právě jednotka profesionálů ze stanice Český Krumlov s technickým automobilem s agregátem ANPL 100. Hasiči požár lokalizovali vnitřkem věže pomocí vodního proudu (lokalizace byla nahlášena v 9:50 hodin), ale na jeho úplné likvidaci pokračovali hašením agregátem ANPL 100, a to od poledních 12 hodin až do půlnoci.

Agregát ANPL 100 byl v Sepekově použit po dlouhé době. Poslední „ostrý“ zásah byl v roce 1999 na Vysočině, což je také ovlivněno tím, že se tyto senážní věže v zemědělství již nevyužívají.

Od roku 1999 do současnosti jsme měli několik požadavků na využití agregátu, ale vždy k nasazení nedošlo (nakonec byly použity jiné způsoby nebo se věže nechaly kontrolovaně vyhořet, a to i z důvodu následné likvidace majitelem).

Po zvýšení výskytu tzv. ptačí chřipky, a především po praktických zkušenostech z roku 2007, byl vznesen návrh na využití agregátu při likvidaci velkochovů drůbeže. Proběhlo již několik úspěšných zkoušek. Agregát čeká rekonstrukce a umístění na nové technice.....

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje


-swo-

Sdílet