Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Popálení muže při požáru panelákového bytu v Orlové

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v pondělí 20. 10. 2008 večer při požáru bytu v panelovém bytě v Orlové (okres Karviná). Hasiči nalezli v hořícím bytě zraněného uživatele středního věku, vyvedli jej a poskytli mu předlékařskou pomoc. Škoda na bytě v 7. patře dosáhla půl milionu korun.

Svědkyně požáru volala na tísňovou linku hasičů v pondělí ve čtvrt na deset večer. Na místo byly ihned vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Orlové a Karviné.

Po příjezdu na místo případu a následném průzkumu v panelovém domě hasiči zjistili, že hoří byt 2+1 v 7. patře a že uživatel bytu je pravděpodobně ještě uvnitř bytu, již značně zasaženého ohněm. Hořelo především v předsíni bytu.

Hasiči za použití dýchací techniky začali požár likvidovat vodním proudem C a současně vyhledávali muže. Nalezli jej uvnitř bytu – schovával se před ohněm na balkoně – a odvedli dolů. Muž byl při vědomí, ale vážně popálen. Hasiči mu poskytli první pomoc a předali jej po příjezdu rychlé záchranné služby zdravotníkům. Podle lékaře utrpěl závažné popáleniny II. a III. stupně na přibližně 20 procentech těla, a to v oblasti hlavy, horních končetin a na zádech.

Aby byl stoprocentně vyloučen výskyt dalších osob v bytě, hasiči si vzali na pomoc při prohledávání pokojů termokameru.

Hasiči dostali požár pod kontrolu během čtvrthodiny, dohašování jim trvalo necelou hodinu.

Během hasebních prací byl zastaven v zasaženém křídle budovy přívod plynu a rozvod studené i teplé vody. Voda byla zastavena kvůli poškození plastového potrubí teplem. Byt byl také odvětráván nucenou ventilaci.

Příčina vzniku požáru není dosud známa, šetří ji hasiči. Škoda na zařízení bytu byla odhadnuta na 500 tisíc korun.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet