Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejvíce zatopenou moravskoslezskou obcí byla Třebom na Opavsku

Nejméně ve dvou třetinách menší obce Třebom (okres Opava) u česko-polské hranice zanechal své nesmazatelné stopy přívalový déšť, který ji zasáhl ve středu 27. 7. 2016 večer, stejně jako další obce Opavska. Výsledkem byly tři velké laguny na třech místech obce, desítky zatopených sklepů a přízemí rodinných domků a silnice plné bahna z okolních polí.

Hasiči museli ve středu večer a během čtvrtka odčerpávat vodu ze sklepů 12 rodinných domků a zahrad Třebomi a ve středu evakuovat tři osoby – dvě seniorky a dítě předškolního věku. Také čistili hlavní silnice a místní komunikace proudy vody. Do čerpacích a uklízecích prací se zapojili i místní občané a bagr.

Středeční večerní lijáky zasáhly v Moravskoslezském kraji především Opavsko a Jablunkovsko. Od večera do čtvrtečního (dnešního) dopoledne zde byly nahlášeny tři desítky déletrvajících výjezdů hasičů. Dvě desítky výjezdů bylo hlášeno na území okresního města Opava, především v části Kateřinky, také v obcích Hněvošice, Služovice, Oldřišov, Vrbka a Třebom, kde byla nejhorší situace, v okrese Frýdek-Místek hasiči vyjeli třikrát do Mostů u Jablunkova.

Hlavně šlo o zatopené sklepy a přízemí domů (které nemají sklepy) a bahno na silnicích. Například v Opavě-Kateřinkách hasiči zajišťovali čerpání v areálu nemocnice. Všude budou místní jednotky o víkendech čistit studny.

Nejhorší situace byla v Třebomi, kde od čtvrtečního večera do 3 hodin rána zasahovalo pět jednotek dobrovolných hasičů. Práce pokračovaly po pauze od čtvrtečního rána – čekalo se na opadnutí vody. Minimálně do čtvrtečního večera zde bude zasahovat pět jednotek dobrovolných hasičů. Vedle čerpání vody a čistění silnic vodou přijdou na řadu i zatopené studny.

Hasičům zde bylo poskytnuto (HZS MSK a starosta) 200 pytlů s pískem k uchránění rodinných domků, další si obyvatelé plnili sami. krizové oddělení HZS MSK poskytlo obyvatelům Třebomi 5 vysoušečů.

V Oldřišově ve středu v deset hodin večer hasiči řešili únik nafty z kanystrů. Ropná skvrna na hladině rybníka byla zasypána sorbentem a byly použity sorpční hady.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet