Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražský žebřík AZ-40 Magirus s kloubovým ramenem je na dvounápravovém podvozku, slouží na stanici v Holešovicích

Pražští hasiči ze stanice Holešovice se pyšní novým přírůstkem mezi výškovou technikou. Je jím automobilový žebřík AZ-40 Magirus s kloubovým ramenem na dvounápravovém podvozku Iveco za 19 497 940 korun včetně DPH, který dodala společnost Firefighting Technology.

Podvozek, motor a převodovka

Šasi Iveco EuroCargo 180 E 32 s pohonem zadní nápravy je osazeno přeplňovaným šestiválcem o výkonu 235 kW a devítistupňovou manuální převodovkou ZF.

Kabina je dvoumístná, vybavená nezávislým topením.

Vůz je dlouhý 10 980 mm a vysoký 3 450 mm. Rozvor náprav činí 5 670 mm.

Automobil je osazen zásuvkou Rettbox-Air pro dobíjení akumulátorových baterií sdruženou s doplňováním tlakového vzduchu, která se po nastartování samočinně odpojí.

Nástavba

Nástavba je zkonstruována z hliníkových profilů a olepena plechem ze stejného materiálu. Po obou bocích je čtveřice schrán pro příslušenství, krytá hliníkovými vodotěsnými a prachotěsnými roletkami s podélným madlem. Konstrukce umožňuje otáčení žebříkové sady o 360° při jakémkoli kladném úhlu vztyčení.

Žebřík M42L-AS je vybaven podpěrami Vario. Ty lze nezávisle na sobě vysunout do libovolné šířky. Na základě vysunutí je automaticky upraven pracovní diagram sady. Podpěry umožňují vyrovnání terénu až o 750 mm při maximální šířce podepření, ta činí 5 200 mm.

Na každém podpěrném ramenu se nachází jeden výstražný oranžový blinkr, který začne blikat, jakmile je podpěrné rameno vysunuto z transportní polohy, taktéž se rozsvítí bílé LED osvětlení plochy pro podepření.

Žebříková sada

Dvě obslužná stanoviště určená k řízení podpěry se nacházejí vlevo a vpravo na zádi vozidla. Při ustavování žebříku se koš natáčí z jízdní (přepravní) polohy do pracovní polohy, při zasouvání podpěrných trámů je tomu naopak.

Žebříková sada je čtyřdílná. Jednotlivé části žebříku sestávají ze svařovaných ocelových profilů s vysokou tuhostí v ohybu a odolností proti zkroucení s nízkou náporovou plochou větru. Kloubové rameno je dlouhé 4 700 mm.

Na špičce nejvyšší části žebříku jsou umístěné různé upevňovací prvky pro záchranný koš, provoz jeřábu, monitor, světlomet, záchytná lana apod.

Veškeré pohyby žebříku jsou poháněny hydraulicky. Čerpadlo se pomocí řízení závislém na zatížení automaticky nastaví na potřebný tlak a požadované převáděné množství kapaliny.

Točnice je vybavena automaticky pracujícím systémem stranového vyrovnávání, které zvládne sklon do 10° (odpovídá 17,6% stoupání).

Všechny pohyby žebříku a bezpečnostní zařízení řídí a kontroluje několik počítačů. Tyto počítače si data vyměňují přes CAN-Bus. Snímače měří skutečné zatížení žebříku, při překročení mezních hodnot zazní výstražný signál, pohyby žebříku se automaticky přeruší a uvolní se pouze pohyby, které zmenší zátěžový moment. Různé pohyby žebříku lze provádět současně, nezávisle na sobě.

Sada umožňuje horizontální náklon v rozmezí –17° až +75°, nezávisle na poloze kloubového ramene.

Výtažný naviják pracuje s hydraulickým motorem, dvěma na sobě nezávislými hydraulickými brzdami a lanovým bubnem připojeným přes převodovku. Protiběžná zpětná lana žebříkovou sadu opět zasouvají. Příčle lze srovnat automaticky. Zasunutí žebříku je možné pouze se zcela vztyčeným kloubovým ramenem. Při zalomeném kloubovém rameni je pohyb zasouvání automaticky zpomalován až do úplného zastavení.

Kloubové rameno je vztyčováno nebo sklápěno pomocí dvou hydraulických válců. Hranice vypnutí sklápění je 75° vůči žebříku, maximální úhel vztyčení je 0°. Při provozu s košem je maximální úhel sklopení vůči horizontální rovině omezen na –45°. Předpokladem pro sklopení kloubového ramene je vysunutí žebříku na minimální délku 13,9 m.

Záchranný koš RC300 je určen pro tři osoby, respektive 300 kilogramů. Ovládací prvky jsou shodné s hlavním ovládacím stanovištěm na točnici.

Na koši je uchycena dálkově ovládaná lafetová proudnice pro zásah vodou i pěnou o výkonu 2 500 litrů za minutu a rozsahu natáčení +60°/-70° vertikálně a +/- 30° horizontálně. Nechybí ani kamera na čelní straně, rovněž s dálkovým ovládáním a zobrazením na hlavním obslužném místě.

Koš umožňuje uchycení záchranných nosítek a slaňovacího zařízení. Žebřík má celkem dvě kamery – jednu na koši a její obraz při práci vidí strojník na spodním ovládacím stanovišti a druhou, která je na předním okně a zaznamenává jízdu.

Sdílet