Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant – Větrov oslavil 140. výročí založení

V sobotu 23. července 2016 oslavil Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant – Větrov 140. výročí svého založení. V prostorách hasičské zbrojnice na Větrově v Dlouhé ulici připravili členové sboru pro návštěvníky v rámci oslav ukázku techniky, spanilou jízdu hasičských vozů, ukázku vyproštění z havarovaných vozidel, ukázku hašení vozidla či řezání vodním paprskem. Děti potěšilo oblíbené běhání pěnou.

Oslavy provázelo slunečné počasí. Dopolední hodiny byly ve znamení oficiálního setkání členů SDH Frýdlant – Větrov, SDH Frýdlant, vedení města Frýdlant a také například současných i bývalých zástupců Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Všichni zúčastnění dostali pamětní listy, hasiči si pak od vedení Frýdlantu převzali k výročí novou sekačku.

Přečtěte siLiazka z Větrova kompletně shořela, jejich nástupnici si tamní hasiči zrekonstruovali z velké části sami

Odpolední program byl potom určen veřejnosti. V jeho úvodu se všechny přítomné hasičské vozy z Frýdlantu, okolních měst a obcí, Liberce nebo třeba polské Sienawky, vydaly na spanilou jízdu Frýdlantem. Další program se pak odehrával v okolí hasičské zbrojnice na Větrově. Na řadě ukázek se podíleli vedle Větrovských i dobrovolní hasiči z Frýdlantu, řezání vodním paprskem se ujali profesionálové z Liberce.

Chtěl bych hasičům z Větrova poděkovat. Nejen za to, jak na výbornou připravili oslavy, ale hlavně za jejich práci. Věřím, že se jejich členská základna bude rozrůstat a že budou lidem ve Frýdlantu pomáhat ještě hezkou řádku desetiletí.

podotkl starosta Frýdlantu Dan Ramzer

Sbor dobrovolných hasičů byl na Větrově založen v roce 1876. Tenkrát čítal 135 členů, z toho 52 aktivních. Technické vybavení čítalo 2 kompletní vrhací stříkačky, 2 pyramidové žebříky a 7 lezeckých žebříků.

V průběhu let se technika značně obměnila a dnes slouží hasičům z Větrova vůz CAS 24 Liaz 150, plně vybavený čerpadly, elektrocentrálou či nezbytným vybavením pro vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Další technikou, kterou hasiči na Větrově využívají, jsou převozní požární stříkačky. V současné době má sbor 35 členů, 12 z nich je součástí výjezdového družstva.

Větrovské výjezdové družstvo je druhým výjezdovým družstvem Jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Frýdlantu. Většina výjezdů hasičů z Větrova je k technickým záležitostem – likvidaci olejových skvrn na komunikacích, odstraňování spadaných větví a stromů. Zasahují také při požárech a živelných pohromách.

Sdílet