Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hlína ve výkopu zavalila dva muže – VIDEO

Ke dvěma osobám zasypaným ve výkopu vyjížděli ve středu 22. října 2008 hasiči z Chotěšova a okolí. K neštěstí došlo před objektem bývalé fary v Chotěšově u odbočky na Dobřany. Událost byla ohlášena na operační středisko ve 20.34 hodin, ale podle oznamovatele byly osoby v tu dobu pod zeminou už deset minut.

Ke dvěma osobám zasypaným ve výkopu vyjížděli ve středu 22. října 2008 hasiči z Chotěšova a okolí. K neštěstí došlo před objektem bývalé fary v Chotěšově u odbočky na Dobřany. Událost byla ohlášena na operační středisko ve 20.34 hodin, ale podle oznamovatele byly osoby v tu dobu pod zeminou už deset minut.

Podle svědků byl výkop asi 4,5 metrů hluboký a když dorazily na místo jednotky, byl deset metrů dlouhý výkop do poloviny zasypán zeminou. Při práci muži nepoužili pažení a hlína je v hloubce oba zavalila. Svědkem události byl bagrista, který výkop nasvětloval.

Hasiči okamžitě po příjezdu začali s odhazováním země lopatami a s postupujícím odkopáváním země byly stěny výkopu jištěny pažením. Když byla vytipována lokalita zavalených osob začal zeminu také odhrnovat bagr. Na místě zásahu byl pro lepší koordinaci vyhledávání ustanoven štáb. V tu dobu zde zasahovalo asi padesát hasičů. Hasiči se v pravidelných intervalech stále střídali a zajišťovali stěny výkopu provizorním pažením. K události byla také povolána psychologická služba Diecézní charity Plzeň a speciální pes na sutinové vyhledávání.

První zavalená osoba byla nalezena ve 23.25 hodin, mrtvé tělo se podařilo v 0.45 hodin vyprostit zpod hlíny. V tu dobu na místě již pomáhal s vyhledáváním druhé osoby speciálně cvičený pes, který v 0.52 hodin označil místo, kde by se měl nacházet druhý člověk.

Krátce před čtvrtou hodinou ranní byly jednotky vystřídány a vzhledem k dlouho trvajícímu zásahu byl na místo zajištěn týlový kontejner. Před pátou hodinou ráno byl potvrzen nález druhého těla, které se hasičům podařilo zhruba po dvou hodinách vyprostit. Po ohledání těla lékařem bylo místo události předáno kriminální policii a starostce obce Jaroslavě Mathesové.

Zasahující složky:

ZZS
PČR
kriminální služba PČR
psychologická služba Diecézní charity Plzeň
speciální pes na vyhledávání osob pod sutinami
HZS Přeštice
HZS Nýřany
HZS Plzeň-Slovany
HZS Plzeň-střed
HZS Plzeň-Košutka
SDH Líně
SDH Dobřany
SDH Tlučná
SDH Stod
SDH Chotěšov
SDH Nýřany


por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
22102008029.mp4 zobrazit online MP4 3 MB