Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali na Krnovsku sedm hodin kuřata z polského kamionu

Osm jednotek hasičů se zapojilo do záchrany 5400 slepic, kuřat a kohoutů, s nimiž se v úterý 2. 8. 2016 brzy ráno vyvrátil do příkopu ve Městě Albrechticích (okres Bruntál) polský kamion Scania. Řidič vyvázl bez zranění, především počáteční náraz a následný stres nepřežilo odhadem pět stovek zástupců kura domácího. A zasahující hasiči si budou muset po sedmihodinové lopotě vyprat a vydezinfikovat své zásahové obleky.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě polského kamionu na silnici I/57 u křižovatky na místní část Burkvíz (ve směru na Krnov) informováno v úterý po šesté hodině ranní. Do Města Albrechtic vyjely zprvu čtyři jednotky hasičů – jednotka profesionálních hasičů ze stanice HZS Moravskoslezského kraje (HZS MSK) Krnov, a tři jednotky dobrovolných hasičů – Město Albrechtice, Krnov a JIndřichov.

Kamion ležel na pravém boku mimo silnici, neunikaly z něj žádné provozní kapaliny, pouze z útrob zděšený křik tisíců nadmíru vystrašených ptáků a ještě k tomu jejich specifický odér. Drůbež zde byla převážena v bedýnkách po šesti až deseti kusech v několika vrstvách nad sebou.

Během dopoledne sem přijela na pomoc také jednotka HZS MSK ze stanice Bruntál s chemickým automobilem a kvůli rychlejší překládce drůbeže ještě hodinu před úterním polednem další tři jednotky dobrovolných hasičů – Osoblaha, Slezské Rudoltice a Liptaň. Překlad do náhradního polského kamionu měli hasiči hotov kolem čtvrt na dvě odpoledne.

V boji proti zápachu a hlavně kvůli nahnání čerstvého vzduchu do uzavřených prostor hasiči používali přetlakové ventilátory. Podle velitele zásahu byli slepice, kuřata a kohouti vystresovaní hlavně na začátku zásahu, pak se zklidnili.

Na místo nehody přijeli také zástupci krajské pobočky Státní veterinární zprávy. Odvoz uhynulých kusů drůbeže do kafilerie a vyproštění kamionu, který ležel ještě v úterý odpoledne mimo silnici a silniční dopravě nepřekážel, zajišťuje polská firma.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet