Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící kamion nejde hasit, dálnice stojí

Dnes, 23.10. 2008 začal krátce po poledni na dálnici D1 v kilometru 55 směr Brno hořet nákladní automobil, převážející vysoce hořlavou chemickou látku, dle prvotních informací určenou pro vysoké pece na podporu hoření. NOVÉ FOTOGRAFIE.

Hořící kamion nejde hasit, dálnice stojíDnes, 23.10. 2008 začal krátce po poledni na dálnici D1 v kilometru 55 směr Brno hořet nákladní automobil, převážející vysoce hořlavou chemickou látku, dle prvotních informací určenou pro vysoké pece na podporu hoření.

Na místo se okamžitě sjelo velké množství hasičských jednotek HZS Středočeského kraje ze stanic Benešov, Vlašim, Zruč nad Sázavou, Kolín. Z dalších mimo jiné pak i jednotka hasičů z kraje Vysočina. Průzkumem bylo zjištěno, že hořící látka nejde hasit vodou ani pěnou a tak bylo rozhodnuto povolat práškové hasící automobily z celého Středočeského kraje včetně těžkých práškových speciálů od Hasičských záchranných sborů podniků Koramo a Čepro. K požáru vyrazil i prastarý práškový Mercedes z kolínské požární stanice.

Později bylo upřesněno, že hořící látka nejde hasit ani práškem a tak bylo rozhodnuto, že se nechá celý náklad (cirka 10 tun) i s kamionem vyhořet. V místě požáru hasiči provádějí ochranu okolí a dálnice je na zatím neurčitou dobu uzavřena v obou směrech. Stojící kolony vozidel dosahují kvůli požáru několika kilometrů.


aktualizováno

15:36
Kolona na dálnici ve směru na Brno začína již od 41 kilometru. Na místě v tuto chvíli stále zasahují hasiči, kteří postupně dohašují náklad. Za jejich asistence je náklad překládán a postupně převážen mimo dálnici. Během krátké doby přineseme fotografie z místa události .

aktualizováno

17:51 Šéfredaktor webu Požáry.cz vyrazil k místu události, kam se dostavil zhruba v 15:00 hod. Díky dopravní situaci však článek mohl být doplněn až nyní. Přínášíme vám exklusivní fotografie přímo od požáru z dálnice D1. Kouř byl ještě cca 2,5 hodiny od začátku požáru viditelný na více jak 10 km, dálnice ve směru na Brno téměř stála, kolona vozidel dosahovala délky 12 km. Bylo zajímavé pozorovat tři autobusy Vězeňské stráže, jak se na majáky snaží prodat skrz stojící automobily. Nákladní vozy firmy Pretol odvážely za asistence CASek poškozený náklad. O podrobnostech likvidace požáru vám přineseme informace později. 

aktualizováno

18:16 Celý náklad exotermické směsi KV35, jenž vzplanula na kamionu, se opravdu nechal vyhořet. Hasit to nešlo ničím.

24.10. 2008 – oficiální tisková zpráva HZS Středočeského kra­je

Dne 23. října v 11.39 hodin byl na tísňovou linku hasičů ohlášen rozsáhlý požár nákladního automobilu značky Tatra převážející nebezpečnou látku na dálnici D1 ve směru na Brno 54. km u obce Soutice okres Benešov.
Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Zruč nad Sázavou s jednou cisternou a rychlým zásahovým automobilem, posilovou jednotku profesionálních hasičů ze stanice Vlašim s jednou cisternou, profesionální jednotku hasičů ze stanice Benešov s jednou cisternou a vyšetřovacím automobilem, profesionální jednotku ze stanice Kolín se speciálním práskovým hasicím automobilem a jednotku profesionálních hasičů podniku Paramo a.s. Kolín s práškovým hasicím automobilem.

Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár nákladního automobilu v plném rozsahu. Jako první informaci dostali hasiči od majitele vozu, že převáží exotermickou směs do vysokých pecí, která nesmí přijít do styku s vodou či pěnou. Vozidlo převáželo celkem 25 nádob, každá nádoba měla hmotnost přibližně 400 kg. Hasiči ochlazovali vodními proudy okolí, aby se požár nerozšířil na lesní a polní porost. Do příjezdu speciálních práškových hasicích automobilů se nechával automobil s nákladem vyhořet.

Provoz na dálnici D1 ve směru na Brno byl několik hodin omezen, hasiči zlikvidovali požár v 17.00 hodin. Příčina vzniku požáru je v šetření hasičských vyšetřovatelů. Škoda byla vyčíslena na 1.200 000 Kč.

Lukáš Vejvar
Oddělení ZPP Kladno
HZS Středočeského kraje



-swo-, -wap- 

Sdílet