Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové zásahové vozidlo potěší hasiče v Dlouhé Vsi u Klatov, pomůže v době nenadálých povodní

Do Dlouhé Vsi u Klatov bude pořízen nový dopravní automobil pro dobrovolné hasiče. Díky úspěšné žádosti o dotaci se obci podařilo na vozidlo získat dotaci v hodnotě 2,17 milionu Kč z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Opravy vozidla začínají být rok od roku nákladnější, vozidlo už se totiž nachází na pokraji svých sil. Hasiče nejvíce tíží korodující podvozek, špatně fungující motor a funkčnost brzd.

uvedla starostka obce Ivana Vítovcová

Automobil je předurčen k evakuaci a nouzovému zásobování hlavně za ztížených sněhových podmínek, své využití ale může najít i v případě povodní. V lokalitě Dlouhé Vsi se nachází tři autokempy v blízkosti řeky Otavy. V létě v nich tráví prázdninový čas velké množství turistů, kteří vyráží za dobrodružstvím na Šumavě.

Někteří z nich na vlastní kůži zažili, v jak nebezpečný živel se může zlatonosná Otava proměnit, a od místního sboru dobrovolných hasičů rádi přijali pomocnou ruku. Návštěvníci autokempů museli být za poslední roky několikrát kvůli nenadálé povodni evakuováni. Řeka Otava stoupá až přes třetí povodňový stupeň a v blízkosti obce jsou i další rozvodňující se toky.

Dopravní automobil v rukou dobrovolných hasičů je tak zárukou pomoci i při takto nevyzpytatelných událostech.

Po úspěšném přidělení dotace na dopravní automobil se zastupitelé Dlouhé Vsi rozhodli ucházet o další dotaci, tentokrát na výstavbu garážového stání a zázemí pro dobrovolné hasiče.

doplnila Lucie Dušková, projektová manažerka společnosti G-PROJECT, která zpracovala úspěšnou žádost o dotaci z IROP k tomuto projektu

Výzva IROP byla pro velký zájem ukončena v předstihu v polovině června roku 2016 oproti původně plánovanému prosinci 2017. Velký zájem o čerpání financí na techniku pro integrovaný záchranný systém svědčí o důležitosti a efektivním uplatnění veřejných prostředků.

  • Realizátor projektu: Obec Dlouhá Ves
  • Celkové výdaje projektu: 2,42 mil. Kč s DPH
  • Z toho dotace: 2,17 mil. Kč s DPH

Projekt Pořízení dopravního automobilu pro JSDHO Dlouhá Ves je spolufinancován Evropskou unií.

Bc. et Bc. Lucie Dušková
G-PROJECT, s.r.o.
Sdílet