Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Potápěči pražských hasičů cvičili postupy při úniku nebezpečných látek do Vltavy

Potápěči HZS hl. m. Prahy cvičili ve čtvrtek 4. srpna roku 2016 na Rašinově nábřeží likvidaci úniku nebezpečné látky do Vltavy. Cvičení se zúčastnili hasiči z pěti profesionálních stanic – centrály, Strašnic, Radotína, Petřin a Modřan.

Cvičení rozehráli hasiči-figuranti, kteří při překládce barelů motorové nafty z automobilu na loď upustili dva barely do Vltavy. Jeden z barelů zůstal plavat na hladině, druhý se ale potopil, protože byl poškozený. Na hladině se objevila fingovaná olejová skvrna. Tuto skutečnost ohlásil majitel barelů na linku 150.

Cvičení proběhlo bez problémů. Hasiči plovoucí sud vyvázali, na hladinu položili 15 metrů sorpčních hadů a souběžně začali stavět dekontaminační stanoviště. Potopený sud pak nalezli potápěči a provizorně ho pod vodou zaplátovali, čímž zamezili úniku nafty. Sudy pak hasiči z vody vyzvedli pomocí hydraulického ramene a vložili do kontejneru pro převoz nebezpečných chemických látek.

Na závěr cvičení, před opuštěním nebezpečné zóny, prošli zasahující potápěči dekontaminační sprchou. Zároveň byl dekontaminován veškerý použitý materiál. V 11:00 hodin bylo cvičení ukončeno a všechny jednotky se mohly vrátit zpět na své základny.

Foto: Otakar Svatek
Sdílet