Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Vrbna pod Pradědem cvičili záchranu osob z jezu v okolí města

V odpoledních hodinách 3. 8. 2016 se členové výjezdové jednotky SDH Vrbno pod Pradědem sešli u jezu v místní části Vrbno – Železná. Důvodem bylo cvičení záchrany osob z vodního válce, resp. jezu, které se v okolí města nachází.

V první fázi se hasiči teoreticky seznámili s postupem této specifické a náročné činnosti. Poté se výcvik odvíjel v praktické formě. Hasiči si vyzkoušeli práci s pomůckami, které mají k dispozici ve výjezdovém vozidle. Jedná se zejména o házecí záchranný pytlík a ochranné prostředky pro práci na vodě (oblek, cesta, přilba).

Během výcviku došlo také k procvičení osobní záchrany hasičem se vstupem do jezu. Školitelem byl příslušník HZS MSK, který působí ve specializovaném záchranném týmu WASAR (Water Search and Rescue).

Přečtěte siWater Search And Rescue tým aneb WASAR, nový typ záchranného týmu vzniká ve spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje, Británie a Holandska

Všichni členové se shodli, že je potřebné tuto činnost dobře nacvičit, aby došlo k co nejrychlejší a kvalitní záchraně, kde hraje každá vteřina svoji roli.

Bc. Ondřej Chalupa
velitel JSDH Vrbno pod Pradědem
Sdílet