Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U vodní nádrže Štěchovice vrtulník zachránil zraněného cyklistu, zasahovali také hasiči

Krátce před 16. hodinou v sobotu 6. srpna vyjížděli hasiči ze 3 jednotek (stanice Jílové s člunem, stanice Řevnice s lezeckou skupinou a velitelem čety a dobrovolní hasiči ze Štěchovic s člunem), řídící důstojník územního odboru a vrtulník letecké služby PČR s leteckými záchranáři z Prahy k pádu cyklisty ze skály.

Na místo byla současně povolána Policie ČR a zdravotnická záchranná služba. Událost se stala na pravém břehu vodní nádrže Štěchovice v katastru obce Hradištko (okres Praha – západ).

Při cyklistickém výletu došlo k pádu jednoho ze 2 cyklistů z 5 metrové hloubky. Po pádu zůstal zraněný, ale při vědomí. Hasiči z pozemních jednotek se po příjezdu na místo rozdělili na dvě skupiny, jedna se k místu dostala pomocí člunu, druhá pěšky.

Pomocí druhého cyklisty a velitele zásahu byl vrtulník naveden na přesné místo. Z něj se ke zraněnému spustil za pomoci palubního jeřábu letecký záchranář, který jej zafixoval ve speciálních transportních nosítkách.

Následně byl pacient letecky transportován k hrázi Štěchovické přehrady, kde byl předán do péče ZZS a převezen do nemocnice k vyšetření.

Po hodinu trvajícím náročném zásahu se všichni zasahující vrátili na své základny.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet