Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Lišově se těší na novou cisternu, ta současná je stará více než čtvrt století

Cisternu starou více než čtvrt století, se kterou vyjíždějí k zásahům dobrovolní hasiči v Lišově, nahradí nová cisternová automobilová stříkačka. Město Lišov zakoupí moderní zásahové vozidlo v hodnotě 7,5 milionů díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Jednotka požární ochrany z Lišova zasahuje převážně v oblasti Českobudějovicka, ale její akční rádius je mnohonásobně vyšší. K zásahům jí slouží dvě cisternové automobilové stříkačky, jedna z nich už je ovšem s ohledem na svůj věk ve špatném stavu.

S cisternou jsou dlouhodobě problémy, vyžaduje neustálé opravy a zvýšenou údržbu – počínaje prasklou nádrží na pěnidlo přes nefunkční ukazatel hladiny v nádrži až k nedokonalému těsnění motoru, kvůli nimž dochází k průběžnému úniku oleje. Tak se zbytečně zvyšují provozní náklady.

říká Jiří Švec, starosta města Lišov

Potíže občas způsobuje i nižší výkon motoru, Další nesnází pro sbor dobrovolných hasičů je i opotřebované světelné a zvukové zařízení, kterým jsou o zásahu informováni účastníci silničního provozu.

Do Lišova poputují peníze na pořízení cisternové automobilové stříkačky z dotací Evropské unie.

Dotace na hasičskou cisternu jedním z důkazů toho, jak Lišov efektivně využívá příležitostí k získání finanční podpory na zlepšení vybavenosti města.

uvedla projektová manažerka Kristina Šandová ze společnosti G-PROJECT, která pro Lišov zpracovala úspěšnou žádost o dotaci

  • Realizátor projektu: Město Lišov
  • Celkové výdaje projektu: 8,0 mil. Kč s DPH
  • Z toho dotace: 6,6 mil. Kč s DPH

Projekt Pořízení velkokapacitní cisterny Lišov je spolufinancován Evropskou unií.

Bc. et Bc. Lucie Dušková
Sdílet