Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči se prezentovali v ostravském Olympijském parku, předvedli techniku i zásahy

V rámci projektu Olympijský park Ostrava 2016 se v neděli na Černé louce po celý den prezentovali se svou technikou i dynamickými ukázkami hasiči z ostravských stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Olympijský park Ostrava 2016 vyrostl ve třech lokalitách v centru Ostravy – na Masarykově náměstí, Černé louce a v Loděnici u Hradní lávky.

Po celý den se malým i velkým návštěvníkům věnovali hasiči v rámci preventivně výchovné činnosti. Ve stanu především s dětmi hráli hry, které u ž těm nejmenším vštěpovaly základy požární ochrany, rozdíly mezi dobrým a zlým ohněm nebo čísla na tísňové linky složek integrovaného záchranného systému.

Z hasičské techniky byl k vidění prvovýjezdový Mercedes-Benz Econic, automobilová plošina se záchrannou výškou 30 metrů a záchranným a evakuačním rukávem spolu se speciálním automobilem lezeckého družstva a chemickým automobilem.

Každou hodinu probíhaly dynamické ukázky. Jednu z nich mělo na starosti lezecké družstvo hasičů ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě. Lezci předvedli záchranu osob ze střechy budovy za pomocí nosítek a lanových technik. Na zemi pak zraněnou osobu předávali Zdravotnické záchranné službě, která ukázala postupy při resuscitaci.

Dvakrát hasiči vyprošťovali při fiktivní dopravní nehodě. Opět ve spolupráci se zdravotníky předvedli zásah u střetu dvou osobních vozidel a u nehody automobilu, který se převrátil na bok. V obou případech využili hydraulické vyprošťovací nástroje.

Do Olympijského parku se hasiči vrátí i v týdnu od 15. srpna, v tomto termínu totiž Ostrava hostí XII. Mistrovství světa mužů a žen v požárním sportu a VII. Mistrovství světa dorostu v požárním sportu. Některé disciplíny – a tedy i tréninky na ně – hostí právě Černá louka.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet