Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v malém

Výstava hraček a modelů s hasičskou tématikou.

Návštěvníci výstavy si budou moci až do 11. ledna prohlédnout širokou škálu hraček a modelů s hasičskou tematikou vyrobených světoznámými firmami i nadšenými modeláři. Velmi cenné jsou zejména modely z počátku 20. století. Výstava je doplněna fotografiemi, pohlednicemi a kalendáři.
Součásti výstavy je i expozice věnovaná 150. výročí nejstaršího závodního dobrovolného sboru na území naší republiky, který založil pan Hermann Menzel, hormistr uhelného dolu Heiriches-Glück-Zeche, (později Důl Evžen v Petřvaldě). Tento dobrovolný sbor vznikl v roce 1853, ale až v roce 1855 jej uznalo vedení šachty a její majitel. Úředně byl však zaregistrován až po 24 letech. Zpočátku hasiči pomáhali při neštěstích v podzemí. Poté co se začaly formovat speciální záchranářské skupiny, přestalo vedení šachty hasiče podporovat, sbor se přeměnil na dobrovolný obecní hasičský sbor.
Muzeum Těšínska tak pokračuje v propagaci hasičů a požární ochrany. Výstavu je možné shlédnout až do 11. ledna 2004 každé úterý až pátek od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 a v neděli od 13 do 17 hodin.
Sdílet