Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Hlubočkách převzali požehnanou Tatru, nového vozu se dočkali po 32 letech

V Hlubočkách je odjakživa silná jednotka dobrovolných hasičů, která i přes složité podmínky k zásahům a pomoci disponovala automobilovým parkem připomínajícím muzeum.

Avšak kladný přístup zastupitelů obce a Hasičského záchranného sboru dopomohl k dosažení na dotaci z Fondu zábrany škod a obec Hlubočky tak mohla pořídit po 32 letech do požární zbrojnice nový zásahový vůz.

Vůz v hodnotě 5,5 mil Kč, z čehož dotace činila 2,5 mil Kč, byl pořízen v listopadu loňského roku a po řádném zaškolení obsluhy a najetí potřebných kilometrů byl zařazen do výjezdu. A protože se sluší požádat o ochranu našeho patrona, nechali jsme vůz požehnat.

Dne 2. července 2016 v odpoledních hodinách tak byla nová cisterna požehnána společně se soškou patrona hasičů sv. Floriána požehnána na slavnostním shromáždění za účasti předních představitelů obce, Hasičského záchranného sboru, Okresního sdružení hasičů a našich spřátelených sborů z rakouského Sierningu a slovenských Topoľčianek.

Požehnání se ujal Svatokopecký páter P. Ambrož, který se přimlouval nejen na ochranu vozu, ale i posádky a lidí, které by postihlo případné nebezpečí.

Veřejnost tak byla svědkem ojedinělé události, která nebyla v naší obci již hodně dlouho k vidění, naposledy jsme sice žehnali historický prapor, avšak v dřívějších letech podobná událost mohla proběhnout někdy před rokem 1945.

Tento vůz je určený pro prvotní zásah hasičského družstva v počtu 6 lidí, vybavený veškerým potřebným materiálem a hasivem, vodou o obsahu 4 000 litrů. Cisterna je umístěna na podvozku Tatra 815 Terno. Posádka má v čtyřdveřové kabině veškeré nutné vybavení včetně radiostanic a dýchacích přístrojů. Auto je dále vybaveno vyprošťovacím zařízením na dopravní nehody, osvětlovacím stožárem, vysokotlakým zařízením a rozsáhlým zdravotnickým materiálem.

Shromáždění bylo nejen o žehnání vozu, ale i o setkání členů všech věkových kategorií našeho sboru a našich přátel z Rakouska a Slovenska, s nimiž se na podobných akcích rádi setkáváme, nejen u nás, ale i v jejich domovinách. Vždyť s většinou z nich se známe téměř 20 let.

Díky práci této nové cisterně, práce zastupitelů obce a Hasičského záchranného sboru se tak občané Hluboček a okolí budou moci spolehnout na kvalitní pomoc od dobrovolníků, kteří ve svém volnu část svého času věnují právě pomoci při mimořádných událostech.

Ohni zmar.

Hasiči Hlubočky
Sdílet