Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rosnicích u Karlových Varů musí hasiči odčerpat vodu z rybníku, hrozí zaplavení části průmyslové zóny

Pravděpodobně nefunkční přepad a odtok způsobil přeplnění rybníku v Rosnicích u Karlových Varů. Voda již zcela zaplnila i retenční nádrže pod rybníkem. Jedna z firem v zóně u rybníka již musela řešit vodu ve své prodejně a zavolala tak na pomoc i hasiče.

Ti na místě společně se zástupci karlovarského magistrátu hledali důvod přeplnění rybníka a možnosti, jak opět zprůchodnit přirozený odtok. Z tohoto důvodu je nutné snížit hladinu zhruba dvouhektarového rybníka o jeden metr.

Na místo je tak povolané výkonné vysokoobjemové čerpadlo ze stanice Cheb a zároveň další čerpadlo ze Záchranného útvaru ve Zbirohu, které je jedním ze dvou nejsilnějších čerpadel v republice.

Zásah hasičů bude trvat minimálně do zítřejšího dne, po celou dobu bude probíhat i kontrola všech míst ohrožených zaplavením z přeplněného rybníku.

09.08.2016 11:00

Od pondělního odpoledne a přes celou noc odčerpávali hasiči s použitím dvou výkonných čerpadel vodu z rybníku v Rosnicích. Již se podařilo snížit hladinu rybníku o zhruba jeden metr.

V čerpání budou pokračovat ještě během úterního dne až do doby, kdy bude zcela odkryté hrdlo odtoku. To je silně zanesené a voda tak nemůže z rybníka odtékat, průsaky vody již byly vidět v okolí například ve vozovce, voda už zatékala i do objektů pod rybníkem. Ihned po dostatečném snížení vodní hladiny začne specializovaná firma s čištěním odtoku.

Na místě se na tom dohodli hasiči se zástupci karlovarského magistrátu. Právě město Karlovy Vary je vlastníkem přeplněného rybníku.

Čerpadlo ze stanice Cheb a speciální velkoobjemové čerpadlo ze záchranného útvaru hasičů ve Zbirohu odčerpávaní zhruba 30 tisíc litrů vody za minutu. Odčerpaná voda je vedena strouhou podél objektů až do Rolavy a následně do Ohře. Po dobou čerpání je tak možné především v Rolavě vidět jednak mírně zvýšený průtok, ale především zakalení vody.

Na místě od začátku zasahují hasiči ze stanice Karlovy Vary a Cheb společně s kolegy ze Zbiroha, dobrovolní hasiči ze Staré Role pak během čerpání kontrolovali, zda voda odtékající ve strouze do Rolavy se po trase nevylévá z koryta a nepůsobí další škody.

Předpoklad dalšího čerpání do chvíle, kdy bude možné vyčistit odtok, je do úterního podvečera.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet