Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů likvidovalo požár polního porostu poblíž Velké Jesenice na Náchodsku

Při zemědělských pracích na poli ječmene poblíž Velké Jesenice na Náchodsku došlo dnes krátce před jednou hodinou odpoledne ke vzniku požáru. Událost nastala za horkého a také relativně větrného počasí a ohněm bylo poměrně rychle zasažené nejenom strniště, ale i vzrostlé obilí.

Na místo se sjelo větší množství hasičů, konkrétně se jednalo o jednotky profesionálních hasičů z Jaroměře a Náchoda a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů z Nového Města nad Metujím, České Skalice, Velké Jesenice, Jasenného a Bohuslavic. Zhruba po hodině intenzivního hašení a takticky náročného zásahu, kdy se do hasebních prací zapojili také zemědělci, kteří svými stroji efektivně oborali prostor požáru a zamezili tak jeho dalšímu šíření, se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu.

Při požáru shořelo celkem šest hektarů slámy a asi čtyři hektary vzrostlého ječmene. Vzniklá škoda byla stanovená na šedesát pět tisíc korun, uchráněné hodnoty pak ve výši dvaceti pěti tisíc korun.

Příčinou požáru byla technicko provozní závada, kdy oheň zažehla jiskra od kamene, který vnikl do jednoho ze zemědělských strojů.

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS Královéhradeckého kraje)
Foto: SDH Česká Skalice
Sdílet