Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár loděnice Veletov u Starého Kolína likvidovali hasiči ze sedmi jednotek

V noci na úterý 9. srpna osm minut po třetí hodině byl na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen požár loděnice na levém břehu Labe ve Veletově poblíž Starého Kolína.

Operační důstojník na místo postupně vyslal profesionální jednotky z Kolína a Kutné Hory, podnikové hasiče z kolínského Parama a dobrovolné jednotky obcí Starý Kolín, Týnec nad Labem, Nové Dvory a Plaňany. Při příjezdu první jednotky byl zcela v plamenech starší celodřevěný přízemní objekt o půdorysu 30 × 5 metrů, ve kterém byly uskladněny lodě, přívěsy na přepravu a další vybavení vodáckého oddílu. Vzhledem k rozsahu požáru a počtu sil vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu.

Po nasazení čtyř útočných C proudů se podařilo požár po dvaceti minutách lokalizovat a následně byl snížen stupeň poplachu. Z objektu pak hasiči vynesli jednu dvoukilovou a dvě pětikilové propan-butanové lahve, které ochlazovali vodou. Po kontrole termokamerou a dohašení skrytých ohnisek byla v 5:22 hodin nahlášena likvidace.

Přímé škody vyčíslil vyšetřovatel s majitelem objektu na dva a půl milionu korun, z toho půl milionu na uskladněných lodích a dalším vodáckém materiálu, budova byla prakticky celá zničena. Událost se obešla bez zranění.

V úterý dopoledne se na místě sešel vyšetřovatel s experty Technického ústavu požární ochrany a policejním kynologem se psem specializovaným na vyhledávání akcelerantů hoření. Výsledek průzkumu byl negativní, takže vyšetřování příčiny vzniku požáru bude pokračovat v následujících dnech.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet