Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Vítr a zásahy hasičů v Moravskoslezském kraji

Situace byla v noci velmi klidná, k prvnímu zásahu vyjeli hasiči (na Novojičínsku) až dnes před 5. hodinou ranní.

Celkem vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji od těch dnešních 5 hodin do 8:30 celkem pouze šestkrát, obvykle k jednomu spadlému stromu (4× NJ, 1× Opavsko, 1× Bruntál) a jednou volali pracovníky rozvodných závodů ke spadlému drátu elektrického vedení (u Slavkova, okres Opava). Události se obešly bez větších škod i zranění.

Tendence větru je uklidňující, proto tedy během dopoledne nepočítáme s nějakým rapidním nárůstem výjezdů.

Od 4:55 do 10:30 už hasiči v MS kraji vyjeli 80 krát v souvislosti se silným větrem. Ke dvěma desítkám se blíží pošty zásahů na Frýdecko-Místecku, Opavsku a Novojičínsku. Hlavně jde o spadlé stromy, v jednom případě spadl komín rodinného domku.

Kolem 9:45 vyjížděli hasiči do Bruzovic (okres Frýdek-Místek), kde následkem silného větru spadla třetina výrobní haly o půdorysu 20 × 60 metrů a nejvyšším místě cca 15 metrů vysokém. Střechu se pokoušel zajistit starší muž – zaměstnanec firmy, který se při jejím zřícení (plechová krytina) těžce zranil. Hasiči se střídali s týmem rychlé lékařské pomoci v jeho oživování, ale přes jejich snahu muž zraněním podlehl. Dvě nezřícené třetiny střechy dosud drží.

Hasiči ukončili zásah po poledni, když hlavně posbírali plechovou krytinu a zatížili, také ohraničili nebezpečná místa výstražnou páskou.

Zásah na samotné střeše silný vítr hasičům neumožnil. Objekt byl předán majiteli, který zajistí stálou ostrahu místa a okolí. Protože není vyloučen pád dalších částí střechy výrobní haly, majitel objektu byl proškolen, jak postupovat.

V případě, že by skutečně spadla další část střechy, jsou hasiči připraveni opět do Bruzovic vyjet. Na místě zasahovala jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku-Místku a jednotka dobrovolných hasičů z obce Sedliště.

Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí 

-skw-

Sdílet