Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek hasičů bojovalo s požárem střechy zemědělské usedlosti v Rychnově u Hlinska

Do Rychnova u Hlinska na Chrudimsku k požáru usedlosti vyjíždělo v neděli 14. srpna 2016 v 16.39 hodin šest jednotek hasičů (profesionální jednotky z Hlinska a Poličky a dále dobrovolné jednotky z Krouny, Proseče, Rychnova-Krouny a Svratouchu).

Při příjezdu hasičů na místo byla celá střecha zemědělské usedlosti, která byla vybudována zhruba v 18. století a dostavěna v roce 1970, v plamenech. Hasiči nasadili potřebné proudy vody k likvidaci požáru. Zřízena byla hned dvě stanoviště pro čerpání vody – v Čachnově a Rychnově. Požár vznikl po zásahu bleskem do dřevěné historické části. Požár se velice rychle rozšířil i na další části usedlosti, která měla tvar písmene U.

V jedné části objektu se nacházela osoba, která byla včas vynesena sousedy. Následně byla osoba, jež se nadýchala zplodin hoření, předána do péče zdravotnické záchranné služby.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 17.34 hodin a zcela zlikvidován byl ve 20.41 hodin. Plameny způsobily škodu, která byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. Uchránit se i přes rozsáhlé škody podařilo majetek ve výši 1 milion korun.

K požáru došlo s největší pravděpodobností při lokální bouřce, kdy blesk udeřil do usedlosti. Hasiči museli rozebrat a odstranit ohořelé zbytky z objektu. Zásah byl ze strany hasičů ukončen v 01.24 hodin.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet