Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odstraňovali větve, stromy i části střech

V souvislosti se silným větrem hasiči v Jihomoravském kraji dnes do 15 hodin vyjížděli ke 27 zásahům na Brněnsku, Blanensku, Břeclavsku, Hodonínsku, Znojemsku i Vyškovsku.

pouze ilustrační fotka

Na Brněnsku hasiči zasahovali na sedmi místech. V obci Moutnice zajišťovali uvolněnou plechovou střechu o rozměru zhruba jeden krát šest metrů. Na náměstí Osvobození v Kuřimi vyjížděli k uvolněnému vršku májky. Stromy a větve z vozovek odstranili v Nádražní ulici v Židlochovicích, v Pohořelicích a v Babicích nad Svitavou. V ulici Za myslivnou v Pozořicích hasiči pomocí vysokozdvižné plošiny zajišťovali uvolněnou střechu domu. Vyvrácený strom pomocí motorové pily rozřezali a uklidili z jednoho jízdního pruhu vozovky v Pohořelicích-Nové Vsi.

V krajském městě hasiči vyjížděli šestkrát. V Klimešově ulici v Brně-Ořešíně zajišťovali uvolněnou májku. Zásah výškové techniky si vyžádalo odstranění části vyvráceného stromu ve Viniční ulici v Brně-Židenicích. Strom se ve výšce zhruba pěti metrů roztrhl a bránil vchodu do domu. Protože hasiči zasahovali s výškovou technikou, bylo nutné uzavřít ulici. Hasiči pak z pracovního koše třicetimetrového automobilového žebříku ulomenou větev odstranili a vchod do domu uvolnili. V Rakovecké ulici v Brně-Bystrci u přehrady z vozovky odstraňovali vyvrácený strom, který ohrožoval rekreační chatu. Stromy vyvrácené na silnici hasiči odstraňovali také v Brně-Útěchově. V Evropské ulici v Brně-Tuřanech zajišťovali střechu bytovky. Uvolněné desky střešní krytiny hrozící pádem z 15 metrů zatížili a majiteli objektu doporučili okamžitou opravu střechy stavební firmou. Plech uvolněný se střechy bytového domu hasiči pomocí lan a lezecké techniky sundávali v ulici Cejl v Brně-Zábrdovicích.

Na Blanensku hasiči zasahovali na šesti místech. Stromy a větve z komunikací u Letovic, Olešnice, Velkých Opatovic, Doubravice nad Svitavou a Lipůvky. Ze silnice u obce Obůrka odstranili dráty strženého telefonního vedení.

Na Hodonínsku hasiči vyjížděli dvakrát. Poprvé do ulice bratří Čapků, kde ze silnice odstranili strom, překážející dopravě. Vyvrácený strom rozřezali a uklidili také ze silnice z Mutěnic do Dubňan.

Na Břeclavsku hasiči zasahovali čtyřikrát. Ze silnice z Tvrdonic do Hrušek odstranili větev visící do vozovky. V Drnholecké ulici v obci Jevišovka zasahovali společně s pracovníky společnosti E.ON, protože na dráty ve výšce zhruba devíti metrů spadl strom. Kmen a větve z drátů postupně odřezávali a odstraňovali pomocí vysokozdvižné plošiny. Na silnici u Velkých Němčíc hasiči vyjížděli k čerpací stanici, z jejíž střechy vítr utrhl dva plechové pláty. Hasiči uvolněné plechy sundali a střechu provizorně zajistili. Na Komenského nábřeží v Břeclavi hasiči z vozovky uklidili vyvrácené větve.

Na Znojemsku hasiči motorovou pilou rozřezali a odstranili strom, který spadl na silnici z obce Olbramkostel do Vracovic.

Na Vyškovsku hasiči vyjížděli do obce Zelená Hora, kde na střechu rodinného domu spadly utržené dráty el. vedení. Přestože vedení bylo pod proudem, střecha nezačala hořet. Hasiči střechu zkontrolovali a vypnuli přívod el. proudu.

por. Mgr. Jaroslav Haid,
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-skw-

Sdílet