Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči zasahovali u větru téměř 200 krát

Počet výjezdů dne 30. 10. 2008 moravskoslezských hasičů k událostem, souvisejících se silným větrem, dosáhl téměř dvou stovek. Nejvíce jich mají na kontě hasiči z okresu Ostrava – pět desítek, téměř čtyři desítky jejich kolegové na Frýdecko-Místecku a Opavsku. Nejméně – zhruba dvě desítky – jich bylo na Bruntálsku.

Počet výjezdů dne 30. 10. 2008 moravskoslezských hasičů k událostem, souvisejících se silným větrem, dosáhl téměř dvou stovek. Nejvíce jich mají na kontě hasiči z okresu Ostrava – pět desítek, téměř čtyři desítky jejich kolegové na Frýdecko-Místecku a Opavsku. Nejméně – zhruba dvě desítky – jich bylo na Bruntálsku.

Nejčastěji zasahovali hasiči během čtvrtečního dopoledne a po poledni, kdy vyjížděli k nové události prakticky každou druhou minutu. Celý hektický den znamenal jednu tragickou událost – 44letý muž podlehl v Bruzovicích (okres Frýdek-Místek) zraněním po pádu části střechy výrobní haly. Nepomohlo ani půlhodinové oživování muže hasiči společně s rychlou záchrannou službou.

Vedle odklízení spadlých stromů ze silnic, chodníků, lesních cest a dalších míst, kde by mohly ohrozit obyvatele a silniční i železniční dopravu hasiči používali výškovou techniku – pokud to dovolil silný vítr – k upevňování uvolněných plechových krytin. Třikrát to bylo i v případě kostelů v Ostravě a na Karvinsku.

Profesionální hasiči z opavské stanice HZS MSK zasahovali dopoledne u dopravní nehody nákladního automobilu v Opavě-Komárově, kde není vyloučen velký vliv silného větru. Museli vyprostit řidiče z kabiny s pomocí hydraulického nářadí. Zásah ztěžovala alej topolů u silnice, odkud padaly větve a hrozil i pád celých stromů. Proto byl nakloněný kamion přivázán vyprošťovací hasičské Tatře 815. Hasiči také zastavili civilní nákladní tatru, která poskytla ochranu před větvemi.

Od rána až do odpoledních hodin byla uzavřena silnice silnice číslo 464 mezi opavskou částí Podvihov a obcí Hlubočec, kde ležel neupřesněný počet popadaných stromů. Kolem půl čtvrté odpoledne byla silnice zprůjezdněna.

Před 18. hodinou se již situace viditelně uklidňovala. Jen zhruba hodinu do 17:30 hodin byla uzavřena důležitá silnice číslo 57 u obce Vrchy, spojnice mezi Fulnekem a Opavou, kde hasiči odstraňovali jeden ze spadlých stromů,.

Nejhorší událostí, jak už jsem uvedl, je pád třetiny střechy (střecha měla rozměry 60 × 20 metrů) výrobní haly v Bruzovicích s úmrtím muže, který se ji pokoušel zajistit. Hasiči zde ukončili zásah po poledni, když hlavně posbírali plechovou krytinu a zatížili ji, také ohraničili nebezpečná místa výstražnou páskou. Zásah na samotné střeše silný vítr hasičům neumožnil.

Objekt byl předán majiteli, který zajistí stálou ostrahu místa a okolí. Protože nebyl vyloučen pád dalších částí střechy výrobní haly, majitel objektu byl proškolen, jak postupovat. V případě, že by skutečně spadla další část střechy, jsou hasiči připraveni opět do Bruzovic vyjet. Do čtvrtečního večera ale zbytek střechy vydržel na svém místě. Zasahovala zde jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku-Místku a jednotka dobrovolných hasičů z obce Sedliště.

por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje


-kaw- 

Sdílet