Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský tábor ve Zderazi u Skutče potěšil také děti ze Zakarpatské oblasti na Ukrajině

Hasičské hry bez hranic. Tak znělo motto mezinárodního hasičského soustředění mladých členů České hasičské jednoty z Přelouče a ukrajinských dětí ze Zakarpatské oblasti ve Zderazi u Skutče. Nad pilotním projektem další formy spolupráce obou regionů převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Postupně rozšiřujeme spolupráci se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny, kterou jsme zahájili před několika lety a v současné době zahrnuje především projekty na rekonstrukci škol a školek.

Zároveň jsme v letošním roce materiálním vybavením podpořili profesionální hasiče v Užhorodě a Mukačevu, jelikož zdaleka neodpovídalo množství a náročnosti zásahů.

Na posledním setkání jsme se domluvili, že by bylo pěkné přivést několik ukrajinských dětí do České republiky, aby si užily tábor organizovaný Českou hasičskou jednotou z Přelouče.

uvedl hejtman Martin Netolický

Celkem 40 dětí z Přelouče a 10 dětí z Ukrajiny prožilo týden ve Zderazi u Skutče. Mimo nácviků v hasičských dovednostech a disciplínách, měli vedoucí pro děti připravený bohatý doprovodný program v podobě různých soutěží a her.

V průběhu soustředění navštívily také Záchrannou stanici zvířat Pasíčka a absolvovaly projekt „Brána do pravěku s mladými hasiči“

Sdílet