Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár balkónu ve Zlíně

Dne 30. 10. 2008 ve 12:49 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výškovém domě ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na balkoně jednoho z tzv. věžových domů.

Dne 30. 10. 2008 ve 12:49 hod. byli hasiči informováni o požáru ve výškovém domě ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru na balkoně jednoho z tzv. věžových domů.

Svědci si včas všimli kouře vycházejícího z balkonu ve čtvrtém patře obytného domu a okamžitě na pomoc přivolali hasiče. Jednotka hasičů byla na místě už za dvě minuty od výjezdu.

Velitel zásahu zhodnotil situaci a vydal rozkaz k hasebnímu útoku z automobilového žebříku. Sám se vydal do domu na průzkum a ke zjištění případného ohrožení dalších lidí v domě. Majitelé bytu nebyli doma.

Hasiči v dýchacích přístrojích a s vysokotlakým vodním vedením vyjeli v záchranářském koši k hořícímu balkonu. Plameny byly bleskově sraženy a zásahem se hasičům podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolí. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno s konstatováním, že požár vznikl pravděpodobně po odhození nedopalku cigarety z vyšších pater domu. Plameny zasáhly uskladněný odpad a vlivem dnešního větrného počasí hrozilo rychlé rozšíření. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena. Díky včasnému zpozorování požáru a přivolání hasičů byly uchráněny další hodnoty.

V rámci výjezdu integrovaného záchranného systému na místo požáru přijela i posádka zdravotnické záchranné služby, která se zrovna vrátila z pomoci po dopravní nehodě ve Vizovicích. Služeb zdravotníků však u tohoto požáru nebylo potřeba využít.

Zdroj: HZS Zlínského kraje

-kaw-

Sdílet