Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu byli zraněni tři lidé

Tři lidé byli dnes v noci zraněni při požáru rodinného domu v Příční ulici v obci Letonice na Vyškovsku. Požár nepřežil pes majitelů.

Tři lidé byli dnes v noci zraněni při požáru rodinného domu v Příční ulici v obci Letonice na Vyškovsku. Požár nepřežil pes majitelů.

Ilustrační foto

Oheň v jedné místnosti a hustý dým v chodbě domu zpozoroval v sobotu krátce před půlnocí 69letý majitel. Plameny se snažil hasit vodou ze zahradní hadice. Kouř vycházející z domu zpozorovali i sousedé. Protože se oheň přes snahu majitele rychle šířil, sousedé tři minuty po půlnoci zavolali na tísňovou linku hasičů. Majitel nakonec před plameny musel utéci do garáže, odkud se však nemohl dostat ven. Do bezpečí mu pomohli známí rodiny, kteří byli v domě předtím na návštěvě a při odchodu se vrátili, když zaslechli houkání sirény hasičů. Protože v domě zůstala i 73letá nepohyblivá žena, 37letý muž rozbil okno a spolu s manželkou majitele seniorku oknem vytáhl ven.

Operační středisko HZS na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic ve Slavkově a v Bučovicích, a dobrovolné jednotky z Letonic a Bučovic. Při příjezdu hasičů se oheň z přízemí přes strop rozšířil i na půdu a plameny šlehaly i se střechy, hořelo i ve třech z pěti místností domu. Všichni obyvatelé domu byli již venku, přivolaným zdravotníkům hasiči předali do péče tři zraněné – 73letou seniorku, dále 69letého majitele a 37letého muže, který se pořezal na rukou při rozbíjení okna a záchraně nepohyblivé ženy. V domě hasiči našli mrtvého psa majitelů.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 0.24 hodin a téměř dohasili před 3. hodinou. Protože se oheň rozšířil na střechu a značnou část domu, hasiči museli rozebírat konstrukci stropů a krovů a dohašovat žhnoucí a doutnající lokální ohniska hoření. Ke střežení požářiště a dohašování doutnajících zbytků na místě až do rána zůstala zdejší jednotka dobrovolných hasičů.

Příčina vzniku požáru je v šetření, požářiště budou v pondělí zkoumat specialisté HZS a policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz. Ve starším domě o půdorysu osm krát jedenáct metrů s přistavěnou garáží oheň zničil tři z pěti místností, zbytek objektu žár a zplodiny hoření silně poškodily. Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na dva miliony korun.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet